Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Propozycje działów muzycznych. Strona: last

Propozycje działów muzycznych Wysłany: 2007-10-23 17:26

Niektotzy juz zauwazyli ze wprowadzilismy dzaily muzyczne. Ponizej zamieszczm propozycje Void co ma sie miescic w danym dziale. Chcielobysmy przedyskutowac zarowno same dzialy jak i gatunki sie w nich mieszczace.

Dział: Metal
gatunki:
black, death, doom, grind, heavy, NWOBHM, NSBM, nu, thrash, pagan, power, progressive, speed,
symphonic, viking,

Dział: Rock
gatunki:
alternatywny, art, britpop, christian, classic, electronic, emo, funk, glam, grunge, hard, hardcore, indie,
progressive, psychedelic, punk, reggae, ska, stoner

Dział: Gothic
gatunki:
bata cave, cold wave, darkwave, gothic, gothic rock, new wave

Dział: Elektronika
gatunki: ambient, EBM, electro, dark electro, future pop, harsh electro, IDM, industrial, new romantic, psytrance,
synthpop, TBM

Dział: Folk/Neofolk
gatunki: ethnic, folk, neofolk

Co wy na to?

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2007-10-23 18:25

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

a co to jest "NWOBHM" w metalu? 8O

jesli chodzi o nazewnictwo i rodzaje gatunkow to masa tego jest w Wikipedii, mozna skorzystac z ich pomyslow, hehe

a jest gdzies "emo"? bo nie moge znalezc :lol:

EDIT: dobra już znalazlam :D to może jeszcze "screamo" :P

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2007-10-23 22:39

pytanie o dział "rock". Robic czy nie?
Co z innymi gatunkami. Nie wyszczegolniac czy pogrupowac jako "inne"?

Wysłany: 2007-10-26 07:41

Powstal spor czy ambient podlaczyc pod neofolk czy elektronike.

Wysłany: 2007-10-26 08:02

[quote:0d4e53cd91="amorphous"]Powstal spor czy ambient podlaczyc pod neofolk czy elektronike.[/quote:0d4e53cd91]

No tak ambient ambientowi nierówny i różne są odmiany ambientu. Ale myśląc w ten sposób możnaby rozebrać na kilkanaście (kilkadziesiąt) części każdy garunek muzyki.
Osobiscie - jestem za elektroniką.
Po części może jest to pójście na łatwiznę, ponieważ elektronika jest gatunkiem niezmiernie szerokim. jest worem, do którego czasem wrzyca się wszystko, czego nie wiadomo do czego przypiąć. Myślę, że ambient wyodrębnił się z nurtów muzycznych związanych właśnie z elektroniką. Z podobnych nurtów wyodrębnił się także neofolk. Przynajmniej dla mnie te dwa gatunki nie są tożsame.

I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it

Wysłany: 2007-10-29 09:48

Cross (Bicz)
Cross
południe Niemiec

Moim zdaniem kiepski pomyssł. Miedzy innymi dlatego, ze dla jednych taki a taki zespol moze byc np. we gotyku, a dla innej osoby w innym dziale. Jesli dwie osoby beda sie spierac to kto rozstrzygnie spor?
Poza tym to starsznie szufladkowaniem wali.
No ale jesli juz bedziecie to robi proponuje dodac dzialy "Nieklasyfikowane" w każdym nurcie.

Once... I had a dream....

Wysłany: 2007-12-14 10:16

:arrow: zabrakło mathcore, grindcore, metalcore, deathcore, sludge metal, avantgarde, jazz-fusion

:arrow: NWOBHM - New Wave of British Heavy Metal

:arrow: jak dla mnie ambient pod elektronike

:arrow: Jestem przeciwny, bo moze się zdażyc tak, ze kapela zostanie wrzucona nie do tego worka co trzeba lub jesli mamy kapelke pokroju Paradise Lost, Tiamat czy Anathema - do jakiego stylu ją zaliczyc ? Chujowo byłoby szukać "Summerian cry" Tiamatu pod death metalem a "Wildhoney" pod doom-gothic :lol: lepiej nie szufladkujmy oficjalnie, bo gnój sie porobi

.

Wysłany: 2008-01-18 14:46

Ja nie widze problem we wrzucaniu kapeli do kilku kategorii - patrz tagowanie.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło