Przeglądarki internetowe Wysłany: 2007-10-18 12:24
W czasach, gdy internet wchodzi w wszelkie zakamarki naszego życia, nawet te najbardziej ukryte i intymne, przeglądarki internetowe zyskują wciąż na znaczeniu. Stają się one programami, które wciąż widoczne na pasku zadań towarzyszą nam cały dzień. Wybór odpowiedniej przeglądarki z pozoru błahy i nieistotny bardzo czesto decyduje o komforcie surfowania w internecie. Przeglądarka Internet Explorer dołączona do Windows'owego pakietu zwykle nie spełnia naszych oczekiwań, choć już widać znaczne postępy w jej kolejnych wersjach.
Dwie najbardziej znane przeglądarki, bedące alternatywnym wyborem dla użytkowników Windowsa to Firefox i Opera. Obie te opcje mają swoje wady i zalety.
Ja sam używam Opery, lecz mam bardzo szerokie grono znajomych, które ponad wszytsko wybierają Firefoxa.
A jaki wybór użytkownicy Darkpalnet uwazają za bardziej odpowiadający ich potrzebom? Jakich przeglądarek używacie i dlaczego akurat ich?
Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D
Wysłany: 2007-10-18 17:54
:arrow: a nie lepiej byloby przeprowadzic sonde :?: :!:
ja osobiscie uzywam wszystkich trzech 8) , ale najbardziej praktyczna wydaje mi sie Opera, niestety w wiekszosci serwery sa dostosowane pod IE lub pod Firefoxa.
http://imperiummetalu.pl/
Wysłany: 2007-10-18 19:13
Na stronie wyglada to mniejwięcej tak:
1. Firefox 47.89%
2. Internet Explorer 39.51%
3. Opera 11.21%
4. Mozilla 0.82%
5. Safari 0.34%
6. Konqueror 0.07%
9. Netscape 0.04%
Life is complex: it has both real and imaginary components
Wysłany: 2007-10-18 21:59
hehe, FF przeważa, pewnie przeze mnie :wink: Nie wyobrażam sobie pracy i surfowania po necie na niczym innym, niż na FF - kwestia przyzwyczajenia głównie, system zakładek dostosowany do potrzeb, mozliwość wyłączenia niepotrzebnych pierdół, wstawienie PageRanku i innych "bajerów"...
IE jest dla mnie jakieś "łyse", a w operze nie podoba mi się layout i jakoś cięzko się wgryźć w nią.
Innych wynalazków nie próbowałam.
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2007-10-18 22:44
Tylko i wylacznie Ognisty_Lisek ie nie uzywam glownie ze wzgledow ideologicznych :lol: poza tym na window$ie balbym podpiac sie do neta hehe. Z opery przez czas jakis korzystalem w robocie, ale jakos mnie nie zachwycila i teraz tez uzywam FF.
Jak to ktos gdzies ladnie napisal
[i:bc443cd2b6]Internet Explorer służy do przeglądania internetu z Twojego komputera i na odwrót[/i:bc443cd2b6]
--------------
Pennywise-I Won't Have It
united we stand divided we fall
Wysłany: 2007-10-18 23:02
był taki czas, kiedy bawiłem sie z każda dostępną przeglądarką, Netscape (za czasów, kiedy wydawało się, że jest jedyną alternatywą dla IE), Mozilla, powoli Opera docierała do szerszej grupy uzytkowników i stała sie bezpłatna. (ciekawe, czy ktoś pamięta jeszcze reklamy w darmowej wersji Opery, hehe) W Operze spodobało mi się podejście do zakładek i możliwość dostrajania interfejsu, ale nie przypadła mi do gustu metoda na to. Ale najwiekszy problem nadszedł wtedy, gdy musiałem zrobić formata na twardzielu. Wszystkie hasła, linki zbierane tygodniami, ulubione etc stały się przeszłością. Rozgoryczony tym przesiadłem się na Firefoxa (a bo miał być bezpieczniejszy w swoim czasie) i , o dziwo, dostosowywałem go do przyzwyczajeń z Opery. Az tu któregoś razu znalazłem narzędzie, które poratowało mnie, i ratuje po dziś dzień od niespodziewanych utrat danych, regularnych reinstalek itd. MozBackup. cudo. Możliwosc utworzenia jednego archiwum ze wszystkimi potrzebnymi rzeczami zadecydowała o mojej permanentnej przesiadce na FF.
I tak oto już chyba ze dwa lata korzystam z FF (+ wtyczki: Adblock, Fasterfox i Smoothwheel.)
nie dość, że śmiga, jeszcze ładnie sie przewija i to bez wkur... flashowych reklam, szczerze polecam :D
A reszta... ginie w pomroce dziejów
"Bycie wilkiem w ludzkiej skórze to sztuka."
Wysłany: 2007-10-19 06:49
Firefox, ale oczywiście, nie uważam go za ideał. Jak dla mnie brakuje mu pełnej skalowalności stron (opera ma), którą będzie miał dopiero w wersji 3.0. Później głupio mi wyglądają strony na komputerze stacjonarnym, bo jeśli nie mogę skalować to mógłbym spokojnie zmieścić na raz obok siebie 2 stronki z DP
Fuck you dude!
Wysłany: 2007-10-19 13:36
[img:4a07380ee8]http://i57.photobucket.com/albums/g213/lady_josefine/ff2xo.gif[/img:4a07380ee8]
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas. - Fryderyk Nietzsche
Wysłany: 2007-10-19 18:05
Josefine, kulam się pod biurkiem :D<br /> dobre! :D:D:D:D:D:D::DD:<br />
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2007-10-19 18:24
Od ponad 3 uzywam firefoxa.<br />Dlaczego?<br />Lepszy od IE...<br />
Once... I had a dream....
Wysłany: 2007-11-04 12:51
Przez prawie 6 lat używałem IE. Albowiem jestem bardzo sentymentalny i nie lubię zmieniać przyzwyczajeń.
Ale ostatnie 2 lata sa pod znakiem Firefoxa ^^
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."