Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Joe Alex. Strona: last

Joe Alex Wysłany: 2007-10-11 06:03

Cross (Bicz)
Cross
południe Niemiec

Dawno dawno temu w piwnicy, pomiędzy setką książek mojej matki, w tym min. "Lśnienie" i "Honor Prizzich" trafiłem na 4 książki Joe Alexa.
Choć nigdy za kryminałami nie przepadałem, akurat te cztery książki strasznie mi się spodobały.
Bardzo fajnym pomysłem jest, umiejscowienie samego siebie w swoich książkach. Ile wspólnego ma Joe Alex z książki, z Joe Alexem z rzeczywistości niestety nie wiem.
W książkach opisany jest jak ponad 30-letni Anglik, który po skończeniu wojny, podczas której było pilotem bombowca, postanowił spróbować... napisać powieść kryminalną. Okazało się, że ma talent do pisania i jego powieści stają się bardzo lubiane w całej Anglii. Pewnego dnia o pomoc prosi go jego przyjaciel z czasów wojny. Wtedy Joe Alex po raz pierwszy prezentuje swoje zdolności.
Przed napisaniem tego artykułu pochodziłem po necie, aby dowiedzieć się więcej o samym pisarzu. Musze się przyznać, że pierwsza linijka mnie zszokowała:
Joe Alex to pseudonim Macieja Słomczyńskiego, a zarazem postać literacka, główny bohater kilku powieści kryminalnych wydanych pod tym pseudonimem. "Joe Alex to pseudonim Macieja Słomczyńskiego, a zarazem postać literacka, główny bohater kilku powieści kryminalnych wydanych pod tym pseudonimem".
Joe Alex jest polakiem! Niestety zmarł w 1998r.
Nie znalazłem żadnej polskiej strony internetowej poświęconej pisarzowi, więc zainteresowanych odsyłam do wikipedii.

Once... I had a dream....

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło