Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Polska scena niezależna. Strona: last

Polska scena niezależna Wysłany: 2007-05-26 20:44

Jestem nowa na forum, więc może taki temat już istnieje... Anyway, jakie rodzime podziemne kapele polecacie?
Moje cudeńko, które odkopałam kilka lat temu to jeleniogórska (obecnie wrocławska) kapela Hetane. Kiedyś działała jako duet, obecnie tworzy już w poszerzonym składzie i nagrywa debiutancką, oficjalną płytę. Póki co jedyne demo kapeli można nabyć na jej oficjalnej stronie. Muzyka Hetane to mieszanka trip-hopu, industrialu, orientalnych smaczków i soczystych gitar. Zespół jest fenomenem na krajowej scenie muzycznej. Debiutował u Piotra Kaczkowskiego. Obecnie słychać o nim bardzo mało, aczkolwiek od jesieni ulegnie to zmianie. :)[/b]

Nie wywołuj żuka z soku.

Wysłany: 2007-05-26 22:26

Sprawdzimy, sprawdzimy. :)

Nie wywołuj żuka z soku.

Wysłany: 2007-05-26 22:45

A to zależy która "ja" teraz pisze.
Nie no, sama jestem pod tym nickiem. :P

Nie wywołuj żuka z soku.

Wysłany: 2007-05-26 23:34

Mi ostatnio spodobalo sie dick4dick, ale to juz raczej nie jest podziemie. Bez problemu znajdziecie ich strone domowa. Polecam!

PS Zgadza sie - nazwa mowi sama za siebie :>

"There is no dark side of the moon really. Matter of fact it's all dark."

Wysłany: 2007-05-27 00:15

Ja polecam jeszcze kapele Root, Thuoc, Her, Wieże Fabryk, Cabaret i Psychotropic Transcendental (chociaż ta ostatnia pewnie przez większość jest kojarzona...). :)

Root - progresywne, świeże granie. Grupa ma na swoim koncie nieoficjalnie wydawnictwa, obecnie można nabyć na ich stronie EP-kę "Amorphia", zawierającą pięć nagrań. Powala!

Thuoc - a tutaj zimna fala się kłania. Może nie do końca zimna fala, bowiem słychać jakieś elektroniczne naleciałości, ale królują jednak surowe dźwięki... Zimna fala w stu procentach natomiast jest tutaj - Wieże Fabryk. Chyba jedna z nielicznych polskich formacji, która odważyła się grać czyste cold wave...

Her - hardcore, hardcore, hardcore i tyle w temacie Gitarzysta Jeleń obecnie gra w Hetane.

Cabaret - polska elektronika, często porównywana do Depeche Mode i IAMX, co strasznie mnie dziwi...

No i Psychotropy - podobnie, jak Hetane stworzyli własny język, hardcore połączony z melodią i niekiedy progresją. Dziwadło, ale jakie zacne![/b]

Nie wywołuj żuka z soku.

Wysłany: 2007-05-27 14:26

[quote:f5949b5756="IceQueen"]Ja polecam jeszcze kapele Root, Thuoc, Her, Wieże Fabryk, Cabaret i Psychotropic Transcendental (chociaż ta ostatnia pewnie przez większość jest kojarzona...). :)
[/quote:f5949b5756]

Myśle że troche ludzi zna też wieże - może wrzucisz cos do naszej encyklopedii?

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2007-05-31 19:23

[quote:712ed364af="IceQueen"]
Root - progresywne, świeże granie. Grupa ma na swoim koncie nieoficjalnie wydawnictwa, obecnie można nabyć na ich stronie EP-kę "Amorphia", zawierającą pięć nagrań. Powala!
[/quote:712ed364af]

Świetna muzyka. Rzeczywiscie mnie powalila ta EP-ka. Również polecam!
Oficjalna strona zespołu Root
Moze ktos zna kapelki w podobnym klimacie - połączenie muzyki progresywnej z grunge?

--edit--
Znalazlem cos w tym klimacie. Zespol nazywa sie Thalamus i chlopaki sa a Niemiec.
Thalamus w Myspace

I'm rolling like a stone... never creep.

Wysłany: 2007-06-01 09:29

[quote:b02b8f2942="amorphous"]może wrzucisz cos do naszej encyklopedii?[/quote:b02b8f2942]

Pomyślę nad tym. Na razie mam urwanie głowy z moim zine'm.

Nie wywołuj żuka z soku.

Wysłany: 2007-06-01 23:02

Mnie ostatnio urzekło Sweet2Suit, daje czadu! :evil:

Nie podnos czegos,czego nie udzwigniesz. Gdy patrzysz w lustro widzisz siebie, ale jest to tylko odbicie... Nawet General Dajmos kiedyś przegra...

Wysłany: 2009-03-29 16:22

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:51c8299681="IceQueen"] Psychotropic Transcendental (chociaż ta ostatnia pewnie przez większość jest kojarzona...)[/b][/quote:51c8299681]

właśnie sobie tego słucham, całkiem interesująca muza no i z polskiego (za)światka muzycznego :) www.myspace.com/psychotropictranscendental

trzeba się bliżej przyjrzeć kapelce :D

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło