Wysłany: 2008-11-10 23:46
Wprawdzie nie przeczytałam jeszcze całej kroniki ale jak do tej pory faktycznie najlepszy jest "Wampir Lestat". Mnie akurat odpowiada taki styl, ale wierzę, że nie wszystkich musi zachwycać. Dla mnie osobiście jedna z lepszych książek o tej tematyce :) Podobała mi się zdecydowanie bardziej niż "Wywiad z Wampirem" :)
Wysłany: 2009-06-13 17:07
Wapmire Lestat jest widziany oczami samego lestata a to co mi sie spodobalo w Królowa Potępionych to kunkt widzenia innych wampirow . Cala seria Kroniki WAmpirow jest nieziemska
jest ich pare ale zapytaj sie jakie
Wysłany: 2009-06-13 19:19
Po przeczytaniu "Wywiadu z wampirem" miałam mieszane uczucia co do Lestata, na pewno wiedziałam natomiast, że nigdy nie polubię wymoczkowatego Louisa... :P "Wampir Lestat" bardzo mi się podobał, podobnie jak "Królowa Potępionych". Szczególnie zachwyciłam się pomysłem Ann dotyczącym pochodzenia wampirów, moim zdaniem genialnie to rozegrała :!: Inne książki z cyklu, które szczególnie mi zapadły w pamięć, to "Wampir Armand" i "Posiadłość Blackwood". Szczerze mówiąc, dzięki "WA" udało mi się zagiąć moją nauczycielkę historii sztuki :D
A tak w ogóle, to czytał ktoś coś z Nowych Kronik? Ja zaczęłam czytać "Pandorę", ale jakoś mnie nie wciągnęła. Nie wiem, może to wina tego, że dorwałam ją na półce w Tesco i tam prosto z marszu zaczęłam czytać :P
"[...]prawdziwa droga do serca mężczyzny to sześć cali stali pomiędzy jego żebrami. Czasami cztery cale wykonają zadanie, ale żeby mieć całkowitą pewność, wolę mieć sześć. Zabawne, jak falliczne przedmioty są tym bardziej użyteczne, im są większe."
Wysłany: 2009-06-14 11:59
[quote:efebad72cc="Mandraghora"]A tak w ogóle, to czytał ktoś coś z Nowych Kronik? Ja zaczęłam czytać "Pandorę", ale jakoś mnie nie wciągnęła.[/quote:efebad72cc]
Cóż dla mnie początek nie jest zbytnio przyciągający .Mam ta ksiazkę w domu ale jakos sie nie prosi aby szybko ja przeczytać
Schuld und Sühne
Wysłany: 2012-01-30 15:07
Właśnie przeczytałem tą książkę i muszę przyznać, że cholernie mnie wciągnęła. Wywiad z wampirem także był świetny. Teraz biorę się za trzeci tom tych całych Kronik Wampirów
Chyba odświeżyłem coś starego hehe
Noc jest ciemna i pełna strachów.
Wysłany: 2012-01-30 18:10
Ja dostałam rok temu na urodziny Wywiad z wampirem i do tej pory nie mogę się za to zabrać. Nudny początek mnie odrzuca.
Do wszystkiego trzeba dorosnąć.
Wysłany: 2012-01-30 21:09
"Wampir Lestat" jest świetny. Bardzo ciekawa postać :D. Teraz czytam "Królową Potępionych", jest pisana podobnym językiem, jednak niektóre wątki mnie zdziwiły, np. "Krótki żywot małej Jenks" xd. Ale generalnie polecam ;d
Wysłany: 2012-01-31 10:25 Zmieniony: 2012-01-31 10:25
[quote:f37da9a9bd="Narcissa"]Moim zdaniem pierwsze trzy tomy były świetne, później już tylko gorzej. Skończyłam na "Wampirze Armandzie" i chyba nie będę czytać dalej...[/quote:f37da9a9bd]
Ja również słyszałem, że te dalsze części nie są już tak dobre. Teraz jestem przy Królowej i nie chciałbym tego tak szybko zakończyć, ale czytając niektóre wypowiedzi to być może będzie nieuniknione Nie no może mi się spodobają..
Co do Wywiadu z wampirem to książka jest dużo krótsza od Wampira Lestata i na prawdę warto przebrnąć przez początek i przeczytać do końca.
Wysłany: 2012-01-31 14:04
Przeczytałem wszystko o wampirach co pani A. Rice miała do zaoferowania. Największe wrażenie zrobił na mnie "Wywiad z wampirem", "Lestat" i "Królowa potępionych" tworzą fajną opowieść, którą się rewelacyjnie czyta. Kolejne 2 tomy kompletnie mi się nie podobały. "Armand" był znośny. "Merrick" zaciekawiła mnie wyłącznie tym, że pojawiła się postać Claudii. Kolejne 2 tomy prezentują się o wiele ciekawiej, szczególnie "Krew i Złoto". "Krwawy kantyk" - nuda. Przeczytałem tylko dlatego by poznać zakończenie całej historii.
Nowe opowieści o wampirach porównałbym do Armanda.
"Na litość boską, królowo. Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus"
Wysłany: 2012-02-01 07:29
Polecam cykl "Dzieje Czarownic z rodu Mayfair" z pominięciem ostatniego tomu. Po tym "Posiadłość Blackwood" z kronik wampirów.
"Na litość boską, królowo. Czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus"
Wysłany: 2012-02-02 17:43
[quote:41e52be649="Narcissa"]Chyba się jeszcze nie spotkałam z pochlebną opinią na temat innych tomów kronik niż pierwsze trzy. No i jeszcze parę osób chwaliło Pandorę i Vittoria, ale skoro podobne do Armanda to ja dziękuję.[/quote:41e52be649]
Ja chyba wezmę sobie do serca Wasze opinie, bo już Królowa Potępionych nie wchodzi mi tak dobrze jak dwa pierwsze tomy. Tak w ogóle to te wiersze mi tam średnio pasują. Wampira Armanda nie mam zamiaru ruszać, bo jego postać jakoś nie zachęca mnie do lektury.
Ale co tam.. Byłem w księgarni i natrafiłem na wyprzedaż. Kupiłem trzy książki za niespełna 19zł i tak czy inaczej mam co czytać