Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Planszowe gry strategiczne. Strona: 1

Planszowe gry strategiczne Wysłany: 2007-04-09 16:33

Co prawda w podtytule forum "Gry" jest napisane, że chodzi o gry fabularne lub komputerowe ale na strategiczne planszówki myślę też może być miejsce. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś tu lubi i grywał w planszówki strategiczne np: polskiej firmy Dragon wydawane w latach 90? Odwzorowywały one wielkie bitwy np: pod Grunwaldem, w Ardenach, pod Waterloo czy nad Bzurą.
Jeśli ktoś je zna lub ma też coś podobnego w tym klimacie zapraszam do dyskusji a może nawet na partyjkę!

Keep Talking...

Wysłany: 2007-04-09 20:04

Grywalo sie, oj grywalo... Wojny napoleonskie, Ardeny, Kreta, Bzura, Grunwald. Potem kilka latek przerwy ale od zeszlego roku znowu popadam w nalog. Zakupilem kilka gierek, m.in. Waterloo, Stalingrad, Bitwy II wojny ale jak dotad jedyne co zrobilem to powycinalem zetony, a i to, wstyd sie przyznac, nie we wszystkich. Niemniej nie trace nadziei, ze kiedys wygospodaruje wystarczajaco duzo czasu by w ktoras zagrac.

Wredne, złośliwe i uparte bydlę. ;-)

Wysłany: 2007-04-09 20:15

Oj stary to świetnie :roll: !!!!!!! Ja mam z racji upodobań 2 w.ś. i trochę nowszych czasów "Ardeny", "Kretę" i "Bzurę" i poluję na "Szczury pustyni". Oprócz tego mam dwie gry na pozionie pojedyńczych maszyn "Piekło na Pacyfiku" gdzie "latasz" pojedyńczymi samolotami we fragmentach bitew nad wspomnianym Pacyfikiem i "Pustynną Burzę" gdzie zasuwasz pojedyńczymi czołgami, bwp itp. Niezła masa przeliczania i szczęścia rzuconego kostką. To najbardziej lubię!!!!! :twisted: Może się jakoś zgadamy?????? :wink:

Keep Talking...

Wysłany: 2007-04-10 12:05

Posiadalem kiedys i sporo gralem w gry "Grunwald 1410" i "Kircholm 1605". Czasami taka rozgrywka trwala przez kilka dni. Swietne gry. Bardzo sie tym podniecalem;]
Posiadalem tez "Piekło na Pacyfiku". Tez troche pogrywalem w to ale po pierwsze wole starsze klimaty (najlepiej sredniowiecze) a po drugie w przypadku "Piekła na Pacyfiku" gierka nie miala takiego romachu (mniejsza plansza, mniej jednostek)

I'm rolling like a stone... never creep.

Wysłany: 2007-04-10 12:25

Jeśli chodzi o rozmach w "Piekło na Pacyfiku" to kwestia scenariusza - im późniejszy tym go więcej. Ja nawet zacząłem wymyślać własne gdzie było naprawde dużo sprzętu. A swoją drogą to musiałbym wreszcie spróbować pograć w coś ze starszych czasów jak wspomniany "Grunwald 1410". A przy okazji ktoś miał "Tannenberg 1914"? Bo się zastanawiam czy tam nie jest czasem bardzo podobna plansza co w "Grunwaldzie" :wink: .

Keep Talking...

Wysłany: 2007-04-24 20:50

Nenar (Anciliae)
Nenar
Bielsko-Biała / Gliwice

Zdarzyło mi się tylko grac w Globalny Konflikt, gierka niezła, dosyc dobrze się grało, ale jedynym problemem był jeden z innych graczy (a trudno było kogoś znaleźc), który nad jednym ruchem myslał trochę za długo, a że ja nerwowa jestem i musiałam wszystko na szybko to wysiadałam przy nim psychicznie

Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy

Wysłany: 2008-12-05 23:06

Eye_of_the_storm (Bicz)
Eye_of_the_storm
Zawiercie/Wrocław

Reaktywuje temat :wink:

Sam też grałem w gry typu Grunwald, Szczury pustyni itp, to ostatnio skusiłem się na zakup Memoir'44. Kupiłem ją w zasadzie w ciemno, na podstawie screenów w necie i powiem Wam, że gra jest zarąbista - prosta i łatwa do nauczenia(obowiązuje zasada 'easy to learn, hard to master'), a przy tym z nieziemską grywalnością. Dodatkowo jest przewidziana na 2 graczy, więc nie trzeba się gimnastykować, żeby zebrać ekipę...

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P

Wysłany: 2009-02-28 23:58

Z pogranicza tematu, ale zawsze: często gram w "Gra o Tron" na podstawie książek G.R.R Martina, w Catan(to chyba wszyscy kojarzą) i Neuroshime Hex. Jeśli ktoś z Poznania chciałby pograć , zapraszam:)

"Hakuna Matata"

Wysłany: 2009-03-01 12:55

nigdy nie grałem w takiego typu gry, ale aktualnie szukamy z ekipą innego zajęcia na weekendy niż zalewanie się w pubie obok bloku. Czytając ten temat pomyślałem że nie głupi to pomysł. Może ktoś polecić grę na początkującej ekipy ?:] może akurat się uda

Fuck Redemption, Fuck Damnation, Stop being perfect, lets evolve

Wysłany: 2009-10-30 17:14

Pustynna burza miała świetne pomysły, z kolei Ardeny niestety nie były zbilansowane... Kocham takie gry, niestety nie mam z kim grać...

Krótki opis, nie mający powiązania z Właścicielem profilu;)

Wysłany: 2009-10-30 18:43

Za dzieciaka się grało :wink:
Zaczynałem od "Grunwaldu 1410" przez "Kircholm 1605", "Wiedeń 1683". Z klimatów II wojny światowej zdecydowanie "Szczury pustyni". Moim ulubionym tytułem są jednak "Wojny napoleońskie" z racji dużej ilości scenariuszy i w miarę wyważonych sił.

Dum Deus calculat, mundus fit.

Wysłany: 2009-12-07 19:45

Hey
Ja miałem okazję grać w "Gra o Tron". Super to było :) ale sam nie kupuje tego typu gier bo i nie mam z kim grać ... poprostu gram jeśli ktoś ma, to wtedy wiadomo że z chęcią zagra a jeśli brak ekipy to i nie ma sensu kupować ... najwyżej się kupi jak się ktoś znajdzie zapalony na takie klimaty, bo super sprawa tak pograć w coś co nie jest związane z komputerem a jest równie fajne :D
a tak poza tym to poleciłby ktoś jakieś stronki gdzie można się bliżej zapoznać z tymi grami? albo stronki wydawców albo jakieś fanowskie :) w sumie sam też spróbuję poszukać ale jeśli by ktoś mi w tym pomógł to byłbym wdzięczny. Może akurat sie znajdzie okazja kupić i pograć z kimś. :)
Pozdrawiam :D

jedyne co mi przychodzi do głowy to chyba "żyj i daj żyć innym" ;p takie najsensowniejsze jak dla mnie i co najbardziej do mnie trafia ;p

Wysłany: 2010-02-13 23:06

[quote:0ed5fa9afe="grucha"]i Neuroshime Hex.[/quote:0ed5fa9afe]
co prawda w gry wymienione w pierwszym poście nie miałam okazji grać, ale neuroshimę hex uwielbiam ^^ jak zresztą całe to uniwersum. szczególnie od czasu, gdy dorwałam w łapki dodatek 'babel 13' i armię naodżungli :D

life * is a state * of mind

Wysłany: 2010-03-29 00:29

Wszyscy tu mówią, ze nie mają z kim grać a by chcieli to wam pomogę
Znacie takie stowarzyszenie mage.pl? Oni się głównie zajmują larpami ale całkiem dobrze wyposażony games room też tam jest (polecam Warhammer: Chaos in the Old World).

No i oczywiście gramajda spotykająca się co tydzień w pubie alibi koło ekonomicznej

bum tararim...

Wysłany: 2010-03-29 00:52 Zmieniony: 2010-03-29 00:53

ja od czasu do czasu gram ze znajomymi w takie gry jak "Age of Mythology" albo "Conquest of the Empire"

Wysłany: 2011-04-27 22:48

Ostatnio "Osadnicy z Catanu"

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2011-07-02 08:33

SolitaryAngel (Bicz)
SolitaryAngel
Zachodniopomprskie

Jak gra planszowa i strategiczna to "Eurobiznes"

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Wysłany: 2013-07-28 02:49

Swego czasu Dragon wydawał świetne strategie w raliach II wojny światowej. Do teraz w EMPiKu są cykliczne gry.

Wysłany: 2013-07-28 16:45

Z polskich wydawców to niezłe gry wydaje "Taktyka i Strategia". W Empikach dostepne jest też czasopismo o tym samym tytule, w każdym numerze zazwyczaj są też dołączone jedna lub dwie gry.

Wredne, złośliwe i uparte bydlę. ;-)

Wysłany: 2013-08-07 02:07

Tak, to właśnie o nich wspomniałem.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło