Wysłany: 2007-07-13 22:21
[quote:cee55df80b] Więzienie to nietylko pedofile, gwałciciele czy tego typu psychole[/quote:cee55df80b]
otoz to! w tym pieknie pojebanym kraju mozna isc do pierdla za to, ze sie lubi czasem zapalic jointa ot co! a to IMO jest choooore, ale to temat na inna dyskuszyn :wink:
---------------------
Psilonaut-Third From The Sun
united we stand divided we fall
Wysłany: 2007-07-13 23:19
Dark AngelDM; tak jak piszesz było kiedyś, teraz za kratkami w coraz większym stopniu zaczyna rządzić kasa, jak ją masz nieważne za co siedzisz.
Alec-II-Pure; zgadzam się, od popełnienia przestępstwa powinna odstraszać wysokość kary i jej nieuchronność.
A dyskusja o tym kto i za co siedzi w więzieniu to rzecz na osobny temat. Ja wyszedłem z założenia, że rozmawiamy o kryminalistach, a nie o ludkach siedzących za niepłacenie alimentów bo nie mają pracy i nie mają po prostu z czego ich zapłacić.
Wredne, złośliwe i uparte bydlę. ;-)
Wysłany: 2007-07-13 23:58
Takie scierwa jak pedofile czy gwalciciele czy rodzinobójcy to chocby mieli kase Kulczyka to im to nie pomoze, bo i tak sa zdegradowani do dna ... W sumie to szkoda ze izolują ich od reszty więźniów bo dla mnie to takie gnidy powinny doznać wszystkiego co najgorsze, najpodlejsze i najbardziej upokarzające....... :evil:
Let's have a Black Celebration...
Wysłany: 2007-07-14 09:27
[quote:29e3c25151="dr_Faustus"][quote:29e3c25151="frija"]nie wiem jak odwzorowałbyś kodeks hammurabiego w naszych czasach... [/quote:29e3c25151]
Kodeks mowil, o ile mnie pamiec nie zawodzi "oko za oko", tak wiec moze nie do konca owy kodeks i moze nieco zle sie wyrazilem droga Friju
Ale mysle, ze gdyby przykladowo: gwalcicieli sie skrzetnie kastrowalo to moglibysmy byc spokojniejsi o nasze kobiety...Z kolei mordercy by zdychali w ciezkich meczarniach...Wiem bazuje na skrajnych przykladach, ale te zbrodnie najbardziej bolą. Bo czym jest morderstwo w porownaniu z jakims oszustwem podatkowym? Wydaje mi sie ze taki jegomosc majac swiadomosc co go czeka jak go zlapia, moze by sie zastanowil kilka razy, zanim popelnilby zbrodnie.
Wiem, ze powyzsze to utopia, ale czasem wodze fantazji mozna popuscic... Swoja droga jestem ciekaw jakby wygladala kwestia przestepczosci, gdyby cos takiego funkcjonowalo.
Pozdrawiam
Dottore[/quote:29e3c25151]
najogólniej rzec biorąc tak mówił, ale kary w nim wcale nie były tak sprawiedliwe jak to się ówczesnym wydaje.
a co do gwałcicieli, morderców i innych... ile to przyzpadków po latach wychodziło, że siedzi za najgorsze niewinny człowiek? i co po wyjściu tego na jaw powiesz rodzinie? "przepraszam, błędy się zdarzają?"
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2007-07-14 10:47
Kara powinna być przede wszystkim dotkliwa i uciążliwa. A w polskim więziennictwie jedyną uciążliwością jest to, że nie można sobie wyjść kiedy się chce. Jeść dadzą, opiorą, do roboty nie gonią, na siłowni można kondycję i muskuły potrenować. A wszystko to na koszt państwa.
Może czas wprowadzić do więziennictwa wzorce południowoamerykańskie? Chcesz jeść to zarób sobie na to albo niech ci rodzina dostarczy. A jak nie to zdychaj, mogłeś pomyśleć zanim przekroczyłeś drastycznie prawo.
Wysłany: 2007-07-14 12:49
Kirke, robią tak, oj robią. W moim miasteczku mam dwa takie przykłady, na jesieni popełniają drobne przestępstwo i już mają gdzie przezimować.
Wysłany: 2007-12-22 23:06
W więzieniach są stanowczo za dobre warunki - bandyci mają niekiedy wygodniejsze życie niż niejedna rodzina w tym kraju. Więźniowie powinni być zmuszani do pracy, a nie utrzymywani przez podatników. Wygląda to raczej jak darmowe wczasy niż kara za popełnioną zbrodnię.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2007-12-23 09:20
[quote:0791610004="Wampgirl"]W więzieniach są stanowczo za dobre warunki - bandyci mają niekiedy wygodniejsze życie niż niejedna rodzina w tym kraju.[/quote:0791610004]
No niestety. A jedzenie dostają tyle, że się nim rzucają podobno :roll: A dzieci niektóre głodne chodzą... Zajebista mentalność polskich władz
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Wysłany: 2007-12-23 15:11
Kolejny powód przemawiający za przymusową pracą w więzieniach i karą śmierci.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Wysłany: 2007-12-23 15:59
[quote:aa08e39ebf="Wampgirl"]Kolejny powód przemawiający za przymusową pracą w więzieniach i karą śmierci.[/quote:aa08e39ebf]
Dokładnie tak. Nie wszyscy muszą mieć ochotę utrzymywać tych darmozjadów ze swoich podatków. Powinny sobie zapracowywać na swoje żarcie itp. sprawy. A najgorsi mordercy i zwyrodnialcy... czapa
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Wysłany: 2008-01-25 13:09
Mam wielu kolegów, którzy spędzili sporą część swojego życia w więzieniu (niektórzy tam już zostaną do końca swych dni), i widzę, że niewiele osób tutaj nie zdaje sobie sprawy jak straszliwą karą jest pobyt w takim nieludzkim miejscu.
Osobiście ludzie są dla mnie tylko rozwiniętymi zwierzętami, niektórzy, Świadomi, są w stanie dostosować się do wspólnej koegzystencji, reszta kieruje się tylko prymitywnymi instynktami, czego efekt widać :twisted:
Osobiście jestem za podziałem więzień ze względu na rodzaj przestępstw, z wyjątkiem najcięższych za to natychmiastowa eksterminacja :twisted:
Dum Deus calculat, mundus fit.
Wysłany: 2008-01-25 18:44
Dla mnie warunki wiezienne o ktorym tylko wiem tyle ile mozna dowiedziec sie ze srodkow masowego przekazu sa stanowczo za wysokie. Tak jedzenie, ktore zgodnie z konwencja praw czlowieka musi miec odpowiednia kalorycznosc oraz rozmiar cel-nie pamietam ile metrow kw. na jednego wieznia to po prostu wzbudza we mnie gniew.
Niech skazancy pracuja na swoje utrzymanie i nie mowie tu o robotkach recznych ale np. kopanie dolow, ciezkie prace fizyczne wtedy dopiero poczuja, ze musza pracowac zeby moc przezyc.
Oczywiscie musi byc podzial na najciezsze zbrodnie a co za tym idzie najciezsze warunki pracy oraz np. na wirtualnych ksiegowych, ktorzy gdyby byli osadzeni razem ze zboczencami niestety mogli nie wytrzymac i pewnego ranka pomoc sobie sznurowkami.
Najbardziej irytuje mnie to, ze dzieci w biednych regionach czy tez z biednych rodzin niedojadaja a te darmozjady maja tv, radio, jedzenie pod nosem, plus moze jeszcze internet??? Kompletne nieporozumienie
Jesli chodzi o przestepstwa tzw. lzejsze tutaj jestem za resocjalizacja.
Drink And Join Me In Eternal Life Desire You Turn Me On Your Blood My Ecstasy
Wysłany: 2008-01-25 21:56
[quote:bfa5e26d72="Woland"]niewiele osób tutaj nie zdaje sobie sprawy jak straszliwą karą jest pobyt w takim nieludzkim miejscu.[/quote:bfa5e26d72]
Odrobinę nieludzkie jest też krzywdzenie innych z premedytacją wyłącznie dla własnego kaprysu. Chyba, że skazani są niewinni, bo i tak się zdarza.
Wysłany: 2008-09-23 16:24
Nie tylko w więzieniach mają za dobrze. Moja przyjaciółka pracuje w poprawczaku. Tam te "dzieci" mają lepiej niż niejedno dziecko w domu a już nie wspominając o dzieciakach z domów dziecka. Mogą robić co chcą, mają lepsze posiłki niż w szpitalach, większość poprawczaków jest koedukacyjna i tak naprawdę zamiast uświadamiania tych dzieciaków w sprawach seksualnych mają tabletki poronne i gazetki z cyklu "mamo to ja"... Mają kolonie na których rozrabiają i w ogóle to nie jest dla nich kara lecz nagroda za złe sprawowanie. Do jasnej cholery. Mój ojciec chrzestny nie raz siedział w wi8ęzieniu i właściwie stwierdzał że jest mu tam lepiej niż w domu. Tylko tzw "przejściówki" czy areszty zanim zakończy się sprawa w sądzie są nieprzyjemne.. Co się dzieje z tym światem że więzień ma lepiej od osoby leżącej w szpitalu???
"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."
Wysłany: 2008-12-03 19:56
Polskie więzienia :twisted: nie wiem , nie znam, nigdy tam nie byłem i nie będę :D i mało mnie one obchodzą :P wogóle mnie nie obchodzą ,generalnie zwis prosty :wink:
[img:2c961b642a]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:2c961b642a]
Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Wysłany: 2008-12-04 13:34
mozna czlowiekowi ograniczyc wolnosc, ale nie mozna odbierac prawa do jedzenia, pracy, czy ksztalcenia sie. nie wspominajac juz o telewizji, itd.
dlatego sadze, ze w wiezeniu powinny obowiazywac takie reguly jak w zyciu. mozna zapewnic wiezniom prace. dzieki temu mogliby wykupic sobie abonamencik, zjesc jakis dobry posilek, a nawet wynajac osobna duza cele. a jak nie bedzie sie im chcialo pracowac to juz ich sprawa, czy zdechna z glodu. mowiac o pracy nie mam na mysli oczywiscie np. mycia okien, tylko wlasnie to przyslowiowe zapierdalanie w kamieniolomie.
po ciezkiej pracy wiezien moglby rozdysponowac sobie zarobionymi pieniedzmi. skoro jest przeludnienie, ci ktorzy nie chcieli by mieszkac w celi mieszkali by gdzies w namiotach na zwenatrz. ale w zamian za to mogli by na przyklad obejzec sobie klan w tvp1. mysle ze praca i zarzadzanie ciezko zarobionymi pieniedzmi mogloby zadzialac resocjalizujaco. nie wieze w resocializacje ale moze akurat by sie udalo.
no i wiezienia zalezne od rodzaju przestepstwa - oczywiscie. wtedy nie trzebaby nikogo izolowac bo byli by wsrod swoich.
Wysłany: 2010-03-21 22:20
owszem mogę i jestem tego pewien :)
[img:811a794bcb]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:811a794bcb]
Wysłany: 2010-03-21 22:34
i co z tego :)
[img:0c641e5cd6]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:0c641e5cd6]