Wysłany: 2010-05-19 13:05
i Zakopower :D !!!!!!!!!!!!!!
.
Wysłany: 2010-05-19 13:16
Jeśli lubisz...
Hm, cóż, o gustach się nie dyskutuje.
Zepsuta kobieta należy do tego rodzaju istot, których mężczyźni nigdy nie mają dosyć.
Wysłany: 2010-05-19 18:37
Hm,nieśmiało czasem zaglądam w folk metal i na razie mogę miło wspomnieć o Korpiklanii.
Zobaczym co z innymi kapelami,widzę że dużo propozycji jest do odsłuchania,czemu nie wypróbować?
Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces.
Wysłany: 2010-05-26 20:13
Przecież Korpiklaani to fiński folk, nie polski, a temat jest o polskim.
Zepsuta kobieta należy do tego rodzaju istot, których mężczyźni nigdy nie mają dosyć.
Wysłany: 2010-05-26 20:18
[quote:422fbe5477="odylena"]Przecież Korpiklaani to fiński folk, nie polski, a temat jest o polskim.[/quote:422fbe5477]
W sumie racja,walnęłam gafę.
Be hard and fucking heavy-ludzie nie lubią,gdy odnosisz sukces.
Wysłany: 2010-07-12 22:44
Boreash ciekawa kapela. Lecz ja wolę Eluveitie. Niesamowicie odczuwa się ten klimat przy takim Folk-metalu
Wysłany: 2010-08-09 19:09 Zmieniony: 2010-08-09 19:10
Szczerze polecam genialny zespół Morhana. świetnie prezentują się na scenie, widać, że to ich żywioł. (Może na tym wideo raczej mało kto to zauważy, bo było nagrywane więcej niż rok temu, ale widziałam ich w ramach festiwalu nowej muzyki folkowej w Lublinie i byłam pod wrażeniem. Najbardziej podobał mi się myk z graniem na 1 gitarze przez 2 osoby xD ) Podoba mi się ta kombinacja : mroczny, growlujący wokalista i czarująca słodkim głosem wokalistka. Porównałabym w tym przypadku do zespołu Cradle Of Filth, chociaż to inny gatunek muzyki : ) Ktoś porównał ich do Turisas, ale uważam, że Morhana jest o wieele bardziej taneczna. Tak więc bardzo polecam. Warto posłuchać. Dołączam klip :)
Nie załamuj się. Załam innych.
Wysłany: 2010-08-09 19:45 Zmieniony: 2010-08-09 19:54
Radogost dobry polski zespół Folk/Pagan metalowy
Jestem inny bo myślę,wierzę w siebie i słucham siebie, inni ludzię nie myślą i wolą słuchac innych
Wysłany: 2010-10-21 20:57
Genialnym polskim zespołem folk metalowym jest Morhana.
"Jedyna rzeczą, która musisz uczynić w życiu to umrzeć"
Wysłany: 2010-12-30 12:15
A sobie cenie zespół Beltaine nie grają żadnych ostrych brzmień ale mi się i tak bardzo podoba.
Wysłany: 2010-12-30 12:30
Ktoś rzucił wcześniej już Slavlad i Thy Worshiper, pod czym ja się podpisuję również - świetne kapele.
Oprócz tego Żywiołak, Percival, Radogost, Jar - w sumie nic nadzwyczaj oryginalnego. :)
"You are what you create... ... you create what you are",
Wysłany: 2011-03-01 00:29
A ja ze swojej strony dorzucę Saltus, Hellveto, i Hefeystos.
Czasami warto uciec od zycia...
Wysłany: 2011-03-26 12:46 Zmieniony: 2011-03-26 12:48
Nikt nie wspomniał o Arkonie. Co prawda ukraińska ale przecież słowiańska:)Jak dla mnie rewelacja
Oczywiście Żywiołak, Beltaine to wiadomo.
Osobiście (nie będę oryginalna ale mam to gdzieś) celtycki, skandynawski folk też u mnie stale leci.
Dodam jeszcze orient (głównie bliski wschód).I tu nie zwracam uwagi na kapele tylko konkretnie utwory mające w sobie połączenie ciężkiego brzmienia ze wschodnimi wątkami. Za dużo by wymieniać....
ha! zapomniałam o szamańskich nutach - KONIECZNIE
Ocean czasu – chcemy czy nie – zawsze zwraca nam to, co w nim kiedyś pogrzebaliśmy.
Leśne Wysłany: 2011-08-23 16:30
[quote:6716b8b5b8="serrazz"]A słyszeliście o takim zespole jak Leśne Licho?? młode ale ma power:)
[/quote:6716b8b5b8]
Taaaak! Są zajebiści!
A co do folku to ja polecam zespoły Percival Schuttenbach, Jar, Radagost oraz Stary Olsa (chociaż to Ruski, a nie Polski, ale zarąbisty)..
Pośród zgiełku i chaosu, między życiem a śmiercią, Ciemność przysłania mi drogę, muszę wyjść ,uciec ,zatrzymać ten sen Niechaj stanie się dzień! I uwolni serce me...
Folk! :) Wysłany: 2011-08-23 18:56
Ostatnimi czasy jestem zadłużona w tym jakże pięknym rodzaju muzyki po uszy... Polecam Wam takie zespoły jak:
Bractwo Słowian, Jak wolność to wolność, Kapela na Dobry dzień, Kapela Drewutnia, Orkiestra Na Zdrowie, Stary Szmugler(szanty), Mordewind(szanty), Plebania, Maidens, Duan. :)
Pomimo, iż jest tu mowa o Polskich grupach folkowych to muszę polecić takich artystów jak: Holenderska "Omnia", Ukraińska "AtmAsfera", Kazachstański "Ulytau", a w szczególności Rosyjski "Ветер Воды" tłum. z ros.
Water Wind. Tą grupę cenię i polecam za niezwykle wierne odtworzenie muzyki naszych przodków Słowian.
Wysłany: 2011-11-01 21:03
jest już nowa płyta Arkony ale szczerze przednie były lepsze
Milczenie jest czasami najlepszą odpowiedzią. a tu moja mała twórczość http://arkana.digart.pl/digarty/
Wysłany: 2011-11-12 14:38 Zmieniony: 2011-11-12 14:50
Z takiej muzyki lubię najbardziej te pierwotne, nie skażone "metalem" bo niewiele jest takich mieszanek, które mi odpowiadają. Zwykle w końcu sprowadza się to do jakiegoś pitu-pitu.
Polecam: WERCHOWYNA. Pieśni ukraińskie, polskie, łemkowskie. Słuchasz i w wyobraźni wędrujesz po zielonych halach...
Nie wszystkie mi się podobają, nie lubię tych wioskowych umpa-umpa, ale są takie pieśni i ballady, że chwytają za serce. Choćby "Zoriuszka" albo "Sydyt Mykola". Trzeba wyszukać czegoś dla siebie.
Wystarczy wpisać w youtube. Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii.
==> Raraszku - bardzo jestem ciekawa, co powiesz.
Wysłany: 2011-11-12 16:40 Zmieniony: 2011-11-12 16:48
Tak, Kitka to jest coś, co mi się podoba.
[color=coral:9cf6bcdf0d]Kulgrinda [/color:9cf6bcdf0d]jest litewska, trochę już daleko od naszych stron, ale i tak polecam. Wpisz sobie w Youtube.
Zapomniałam jeszcze - [color=coral:9cf6bcdf0d]Kapela ze Wsi Warszawa[/color:9cf6bcdf0d]. Też mają kilka ładnych utworów.
Jakoś nie istnieje zespół, o którym bym powiedziała, że wszystkie utwory mi się podobają. Słucham bardzo wybiórczo.
Wysłany: 2011-11-12 21:35
Hmmm... na początku miałam mieszane uczucia. Potem stwierdziłam, że całkiem do posłuchania. Jednak to, co z folku lubię najbardziej, to muzyka taka, którą można posłuchać przy ogniach Kupały, taka pierwotna albo przynajmniej pachnąca pierwotnością.
Wysłany: 2011-11-12 22:58
[quote:8830ebfb6d="Raraszek"]Indo-europejskie też podchodzi pod Polskie :>[/quote:8830ebfb6d]
Pangeańskie, gondwanijskie i australopiteckie też