Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Systemy RPG. Strona: 2

Wysłany: 2008-09-08 15:52

Systemy RPG w które grałam?
Warhammer 1ed; Wampir: Maskarada, Mroczne Wieki, Sabat;
Wilkołak w formie larpów; Monastyr; Kryształy Czasu; Wiedźmin; Neuroshima; Cyber Punk 2020; Dzikie Pola; Faktoria Frankenstein jeśli o czymś zapomniałam to trudno.
Obecnie zaczynam znów myśleć o graniu bo przez przeprowadzkę do innego miasta urwał mi się kontakt z ekipą. Najukochańsze systemy? Neuro, Cyber i Wampir. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Teraz poluję jeszcze na podręcznik do In nomine magnae veritatis... podobnież bardzo fajny systemik o aniołach i demonach... :twisted:

"Istnieć znaczy zmieniać się, zmieniać się - to dojrzewać, dojrzewać zaś - to nieskonczenie tworzyć Samego Siebie..."

Wysłany: 2009-02-28 23:56

Hłehłe...Warek 1 i 2 jako mg i gracz, d'n'd jako gracz, Neuro jako gracz, Wampir: M. jako gracz i mg, call of ktulu(nigdy nie pamiętam, jak to zapisać...) jako gracz.
Dobrze wspominam wszystkie z wyjątkiem d'n'd.

"Hakuna Matata"

Wysłany: 2009-03-01 00:03

[quote:bcdbc8ffe3="Rudzik"]Teraz poluję jeszcze na podręcznik do In nomine magnae veritatis... podobnież bardzo fajny systemik o aniołach i demonach... :twisted:[/quote:bcdbc8ffe3]
To prawda ;] Niedawno sprzedałem go Jeden z 300 (albo 600... nie pamiętam) egzemplarzy

"Kasiu, przymknij się do mnie, poszepnęć coś w uszko: Czuję, że się pod nami złamało to łóżko." - Hieronim Morsztyn "Do niejże"

Wysłany: 2009-03-01 01:14

[quote:ccc84e379a="Azog"]Jak dobry MG to wszelaki system poprowadzi z fantazją i uciechą dla graczy :wink: . Najważniejsza dobra zabawa, a z mojego doświadczenia wiem że każdy można w klimacie Dark poprowadzic.[/quote:ccc84e379a]

racja!
Młot nigdy do mnie nie przemawiał, za to D&D owszem, no i Maskarada. Ale chyba wolę CRPG :wink:

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Wysłany: 2009-03-02 00:55

pykam od paru lat z ekipa glownie w mlotka i neuro. przewinelo sie na samiutkim poczatku dnd, pozniej troszke dzikich pól (klimat miodny doslownie i w przenosni) oraz ktulacza i kilka autorsko-amatorskich. smieszny epizod, ktory do rpg tez trzeba zaliczyc - nieboraki (w sieci dorwiecie pewnie stronke). ot, taki "prawie" powazny system rpg. parodia^2 dobra po paru glebszych, ale na max 2h , bo pozniej smiech sprawia juz duzo bolu
a tak powazniej... zdecydowanie przemawia do mnie neuro (postapo!! 8) ). brud, nyndza, brak czegokolwiek (bg maja przerypane ) i dajacy olbrzymie mozliwosci swiat. klimat, klimat, klimat!
jeszcze slowko o mlotku, czyli o moim pierwszym systemie. nie zgodze sie z jedna z w/w opinii sugerujaca jakoby warh nastawiony byl na walke (tak mozna przeciez powiedziec o wiekszosci najbardziej popularnych erpegow). wszystko zalezy od mg i nastawienia graczy - proste. w mlotku cenie przede wszystkim fantastyczny synkretyzm^2 (nadmienmy, iz w dopracowanej formie!). kazdy laik dostrzeze wen wplywy i inspiracje olbrzymiej liczby zrodel i nie ma przy tym niesmaku z rzekomym "multi-plagiatem" poza tym zbieram dwarfy do bitewniaka, uwielbiam postaci rubasznych brodaczy z wielce niepraktycznym (a komu to przeszkadza? ) [i:5ae66ed8c3]bojowym mlotem[/i:5ae66ed8c3]. :]

"Zwycięskie wojska radzieckie wracają spod Berlina na paradę zwycięstwa w Moskwie. Nagle po drodze słychać wybuchy i strzelaninę. - Czyżby to już strzelano na wiwat? - Nie, to 6 Armia w dalszym ciągu zdobywa Wrocław."

Wysłany: 2009-05-23 07:25

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

Z mojej strony to: Fallout, Neuro, Młotek, Starcraft, Wampir, Horror, Cthulhu.Właściwie to grałam w każdy system (z wyjątkiem autorskich), ale te mi się szczególnie podobały.
Tak czy siak, D&D ssie.

A co myślicie o Wampirze?

Wysłany: 2009-05-23 08:11

Wampir jest moim ulubionym systemem, choć grałem tylko w Maskaradę i Mroczne Wieki. Jestem bardzo ciekawy Requiem, mam nadzieję, że po sesji uda się zebrać paru dobrych graczy na sesję :) Generalnie uważam, że w Wampirze najważniejszy jest klimat, wybory moralne i emocje, dlatego w prowadzeniu staram się ograniczać elementy walki i rzuty kości do punktów zwrotnych fabuły :)

PS. Cóż to za Starcraft?

On and on we keep growing inside, hopefully for a long, long time...

Wysłany: 2009-05-23 09:50

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

[quote:5527de3581="Arantasar"]PS. Cóż to za Starcraft? [/quote:5527de3581]

Cóż za Starcraft? Hm.System stworzony na podstawie gry komputerowej, po prostu.Tak jak np. erpeg Obcy, opierający się na filmie.

Chyba to, czy gra nam się spodoba zależy od graczy i mistrza gry, nie tylko klimatu i cech charakterystycznych danemu systemowi.Ważne jest też miejsce grania, które dodatkowo buduje atmosferę.Lubię też cichą muzykę w tle, dobrze dobraną pod rpg'a.
No i ważne jest też to, jak zachowują się nasze postacie, ich charakter i sposób mowy, przynajmniej dla mnie.

Wysłany: 2009-05-23 10:52

Pamiętam swoją pierwszą drużynę, której prowadziłem Warhammera - ciągła walka, trupy, a nawet najwymyślniejsza fabuła kończyła się krwawą łaźnią :) Sądzę, że przebieg sesji zależy tak od prowadzącego, jak i graczy, więc nie mogę powiedzieć, żebym był bez winy, zresztą dużo się przy tym nauczyłem :)

Teraz niestety gram rzadziej, ale za to każda sesja jest niezapomniana, niezależnie od systemu, więc rzeczywiście - system jest tylko pewną ramą, a cały obraz i nastrój całości budują uczestnicy :)

Wysłany: 2009-05-23 14:01

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

[quote:de75574612="Arantasar"]Teraz niestety gram rzadziej, ale za to każda sesja jest niezapomniana, niezależnie od systemu, więc rzeczywiście - system jest tylko pewną ramą, a cały obraz i nastrój całości budują uczestnicy :)[/quote:de75574612]

Rzadziej,hm. Ja niestety tylko w wolne mogę sobie pograć, czyt. w wakacje lub ferie zimowe.

Wysłany: 2009-05-23 14:14

No dobra, przyznam się - ostatnią sesję grałem w tamtym roku :P Teraz też czekam do wakacji :)

Wysłany: 2009-05-23 14:23

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

Zawsze można umówić się na wspólną sesyjkę, lub sesyjkę dark-planetową.

Wysłany: 2009-05-23 15:19

Ostatnio miałam okazję pograć w D&D a teraz szykujemy się do "Serenity". Zna ktoś?

Wysłany: 2009-05-23 16:03

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

Hm, ja nie słyszałam.
A d&d nigdy nie będzie mi się podobać.

Wysłany: 2009-05-24 08:55

[quote:5c7d5da9ce="LadyInAMist"]Ważne jest też miejsce grania, które dodatkowo buduje atmosferę.Lubię też cichą muzykę w tle, dobrze dobraną pod rpg'a.
[/quote:5c7d5da9ce]
jestem pod tym wzgledem zboczony nie umiem juz prowadzic bez muzyki. Cała muza idealnie wyselekcjonowana do danej sytuacji, a na dodatek czesto tworze rozne epizody pod muzyke zamiast na odwrot imho muza = 1/3 klimatu. czyms trzeba zapchac braki w innych elementach
a miejsce? piwnica to ideal - spokoj przez te pol dnia gry, wzgledna niewrazliwosc na warunki atmosferyczne (zima troche pizga, ale zawsze czyms mozna sie rozgrzac :twisted: ) i klimacik samego miejsca :)

[quote:5c7d5da9ce="Arantasar"]No dobra, przyznam się - ostatnią sesję grałem w tamtym roku :P Teraz też czekam do wakacji :)[/quote:5c7d5da9ce]
ja wlasnie pisze scenariusz :P gramy za jakeis 4h... pierwszy raz od dwoch miechow - wszystko to sprawka matur...

"Zwycięskie wojska radzieckie wracają spod Berlina na paradę zwycięstwa w Moskwie. Nagle po drodze słychać wybuchy i strzelaninę. - Czyżby to już strzelano na wiwat? - Nie, to 6 Armia w dalszym ciągu zdobywa Wrocław."

Wysłany: 2009-05-24 14:33

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

[quote:3af58c2718="bruit_noir"]Jestem pod tym wzgledem zboczony nie umiem juz prowadzic bez muzyki. Cała muza idealnie wyselekcjonowana do danej sytuacji, a na dodatek czesto tworze rozne epizody pod muzyke zamiast na odwrot imho muza = 1/3 klimatu. czyms trzeba zapchac braki w innych elementach
a miejsce? piwnica to ideal - spokoj przez te pol dnia gry, wzgledna niewrazliwosc na warunki atmosferyczne (zima troche pizga, ale zawsze czyms mozna sie rozgrzac :twisted: ) i klimacik samego miejsca :)[/quote:3af58c2718]

Znajomy (mg) mi się kiedyś chwalił, ile on to ma muzyki pod różne systemy, niestety nie mam w tej chwili z nim kontaktu, a muzyka by mi się przydała. Tej mam naprawdę niewiele.
Co do miejsca, piwnicy nie mam, za to jest skrzypiący strych.

[quote:3af58c2718="bruit_noir"]Ja wlasnie pisze scenariusz :P gramy za jakeis 4h... pierwszy raz od dwoch miechow - wszystko to sprawka matur...[/quote:3af58c2718]

Hm.Taak, nauka nie pozwala na sesje rpg, niestety.

Wysłany: 2010-01-27 23:06

Nom pograł bym w coś. Niestety w moim towarzystwie rzadko, która osoba gra w Rpg a sesje w 3/4 osoby wraz z MG to nie jest to. Tak więc może ktoś by coś poprowadził. PBF a może real.

Wysłany: 2010-01-28 04:46

A no, pogralby czlowiek. Ile to juz bez sesji? Ze 4 lata? Ale tak to bywa jak wszyscy ze starej gwardii wpadli w pulapke szarego zycia, a zamiast w rpg wola grac w WoWa :P

Obojetna mi byla mych ofiar udreka

Wysłany: 2010-01-29 15:55

Nom ja obecnie mogę poprowadzić wiedźmina, wampira maskaradę no i dwa systemy autorskie . Pułapka życiowa zwana WoWem... tak tak też w to grałem, wciąga po uszy, ale jak wszystkie mmo

Wysłany: 2011-07-07 19:53

Ja mam ostatnio przerwę, coś się nie klei. Za to niedawno miałam okazję poprowadzić swoją pierwszą w życiu sesję, oczywiście w Warhammera. A może to nie takie oczywiście? Kiedyś wydawał mi się jedynym systemem na świecie, ale to było w latach 90tych, moich licealnych, gdy faktycznie prawie nie było mowy o innych systemach w Polsce. A dzisiejsi licealiści to chyba mają w czym przebierać i WH już nie wydaje się taki jedyny...

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło