Który rok był najlepszy pod względem jakości wydawnictw meta Wysłany: 2015-06-21 12:18
Ostatnio przeglądając różne strony internetowe poświęcone metalowi a w szczególności rankingi płyt dostrzegłem pewną prawidłowość. Mianowicie, że w latach 90 wychodziły po prostu lepsze albumy. Ich jakość muzyczna jest generalnie lepsza od tego co wychodzi teraz jak i w latach 2000. Chociażby rok 1994 - na rynku ukazują się Amorphis "Tales...", Running Wild "Black Hand Inn", Tiamat "Wildhoney", Emperor "In The Nightside...". Skąd to się wzięło ?? A może to tylko moje mylne wyobrażenie ??
Co na ten temat sądzicie ??
If i can`t be my own i feel better dead.
Wysłany: 2015-06-21 21:10
Uważam, że to jedynie sentyment i tęsknota za młodością. Obecne lata są równie mocne muzycznie chociaż mniej jest chęci do grzebania w tym co samo nie wścibia się w oczy. Weźmy jednak ten rok w którym pojawiły się lub pojawią nowe albumy: Paradise Lost, Slayer, Infernal Majesty, Faith no More. Nie są to dzieła przełomowe, ale te które słyszałem (FNM i Paradise Lost) trzymają poziom. Natomiast jak weźmiemy taki nowomilenijny Shining "Blackjazz" czy "Gloria" Disillusion to myślę że są i będą w przyszłości postrzegane jako podobnie przełomowe jak wspomniane albumy z 1994 roku.
kąt padania równa się kątowi odbicia
Wysłany: 2015-06-21 22:02
Może to po części wynika z tego, że nie było takiego łatwego dostępu do muzyki jak teraz. Więc bardziej się doceniało, to do czego udało się dotrzeć.
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Temat w stylu - prognoza pogody :-) Wysłany: 2015-06-21 22:33
Po części też kwestia sprzętu. Jest coraz lepszy, bo czerpie się z doświadczeń z lat poprzednich, ale w połączeniu ze wzrostem dostępności i zapotrzebowania na wydawnictwa - średnia jakość może czasami spadać.
Tych czynników na pewno jest więcej... też bym chciał znać takie prawidłowości :-)
Z konkretów - w progmetalu na pewno 1997r. najlepszy pod względem ilość/jakość.
od czasu do czasu warto wrócić do źródła
1997 Wysłany: 2015-06-21 22:38
Yngwie a konkretnie jakie płyty konkretnych wykonawców ?? :)
If i can`t be my own i feel better dead.
Wysłany: 2015-06-21 23:32
Tu masz reckę do jednego z takich:
Elegy - State of Mind. Na pewno robiłem sobie takie zestawienie kiedyś, ale teraz nie umiem tak dokładnie dopasować :-/ Zbyt czasochłonne i skomplikowane :-/
Który rok był najlepszy pod względem jakości wydawnictw meta Wysłany: 2015-06-22 19:03
[quote:9ad30b4053="Sumo666"] (...) w latach 90 wychodziły po prostu lepsze albumy. Ich jakość muzyczna jest generalnie lepsza od tego co wychodzi teraz jak i w latach 2000. (...) Skąd to się wzięło ?? A może to tylko moje mylne wyobrażenie ??
Co na ten temat sądzicie ??
[/quote:9ad30b4053]
Zrobiłem sobie małe resume z progpower, powiedzmy że jednak 1998 by u mnie przeważył:
1994 - Dream Theater - Awake
1997 - Symphony X - Divine Wings...
1997 - Elegy - State of Mind
1998 - Symphony X - Twilight in Olympus
1998 - Dream Theater - Falling into Infinity
1998 - Liquid Tension Experiment (1)
1998 - Shadow Gallery - Tyranny
1999 - Ice Age - Great Divide
2000 - Majestic -Trinity Overture
2001 - ARK - Burn the Sun
2001 - Artension - Sacred Pathways
Szkoda, że nie da się chyba w rozsądnym czasie sprawdzić daty wszystkich interesujących nas płyt, z każdego roku, w każdym gatunku z osobna i jeszcze z możliwie obiektywnymi ocenami (kilkadziesiąt/kilkaset osób oceniających) :-/
(a w sporcie się da oceniać w miarę obiektywnie i sprawdzać wyniki nawet na bieżąco).
No i zgadzam się z oki, że to może być po prostu sentyment do konkretnych czasów, kiedy akurat najwięcej się poznawało i przeżywało wydarzenia muzyczne.