Fair Trade Wysłany: 2014-01-20 13:34 Zmieniony: 2014-01-20 13:35
Przeczytałem dziś ciekawy artykuł dotyczący idei fair trade. Czy kupując np. kawę zwracacie uwagę na certyfikat fair trade ? Wierzycie w tą ideę? A może to tylko prosty chwyt, byśmy poczuli się lepiej jako konsumenci ?
link
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Wysłany: 2014-01-20 15:02
Ogólnie popieram takie akcje społecznościowe, ale nie piję kawy i nie palę tytoniu, więc chyba żadnej afrykańskiej wioski nie uratuję :-/ W dodatku wolę np. gruszki od bananów, bo mi przypominają owoce z działki, którą sam kiedyś uprawiałem z rodzicami. Lepiej by chyba było, gdyby uprawiali jedzenie dla siebie niż towary luksusowe dla Europy i Ameryki.
Już Platon stwierdził, że o sprawiedliwości społecznej w ekonomii można by zacząć mówić, gdyby budżet najbogatszych do najbiedniejszych miał się maksymalnie jak 6:1
od czasu do czasu warto wrócić do źródła
Wysłany: 2014-01-20 15:19
Ciekawa jest dla mnie przewrotność tej idei. Konsumuję dobra, że tak powiem "luksusowe", a jednocześnie pomagam krajom trzeciego świata. Spełniam swe zachcianki, a jednocześnie mam poczucie spełnienia dobrego uczynku. Pijąc filiżankę porannej kawy zahaczam o ideologie.
Wysłany: 2014-01-20 15:55
No właśnie nie wiem czy aż tak pomagasz. Uzależniasz ich gospodarkę od siebie. Teraz biedni pracownicy w Afryce mogą pomyśleć, że inwestując np. w tytoń zarobią więcej i się o ten znaczek 'fair-trade' pozabijają.
Chyba problemy leżą głębiej i mają masę aspektów politycznych, ekonomicznych, etycznych, kulturowych itp. i nie sprowadzają się tylko do 'kupię produkt i będzie lepiej' :-/
Dobry pomysł, ale daleka droga :-/
Wysłany: 2014-01-20 16:53
To głównie rolnicze kraje. Żeby mogły rozwinąć np. swój przemysł, to potrzebny jest im kapitał. Skąd mają go wziąć, jeśli nie będą sprzedawać swoich towarów ? Z drugiej strony, po co mają przestawiać swój profil, skoro np. słyną z produkcji kawy, na którą jest zbyt ?
Wysłany: 2014-01-20 17:40
[quote:16ea55730e="CrommCruaich"]To głównie rolnicze kraje. Żeby mogły rozwinąć np. swój przemysł, to potrzebny jest im kapitał. Skąd mają go wziąć, jeśli nie będą sprzedawać swoich towarów ?[/quote:16ea55730e]
I kapitał (ale i tak ważniejszy jest stabilny budżet) i cała masa innych rzeczy. Wiele krajów wcale nie chce 'pomocy' rządów bogatszych, bo to destabilizuje ich własną gospodarkę. Co będzie jak doraźna pomoc się skończy? A co jak nam znudzą się szczytne idee?
[quote:16ea55730e="CrommCruaich"]Z drugiej strony, po co mają przestawiać swój profil, skoro np. słyną z produkcji kawy, na którą jest zbyt ?[/quote:16ea55730e]
No z naszego punktu widzenia z tego słyną, bo widzimy tylko koniec łańcucha. Fair Trade to by było gdyby można było wymienić jabłka na banany w rozsądnej proporcji. Na kawę też, u nas nie wyrośnie, ale trzeba by było sprawiedliwie poprzeliczać cenę względem wykonywanej pracy. A to trudne ze względu na różnice w warunkach naturalnych, warunkach pracy, gęstości zaludnienia, aktualnych współczynnikach rozwoju gospodarczego itp. itd, itp, itd, itp, itd, itp, itd, itp, itd, itp, itd, itp.
Co nie zmienia faktu, że chciałbym, żeby było fair.