Dodano: 2008-09-06 13:04
| OskareQ napisał(a): |
|
Przestrzen kosmiczna ciagle sie powieksza ale to tylko zwieksza szanse na to ze cos tam zyje |
A żyje i ma się dobrze :) Mnie w sumie bardziej od faktu istnienia istot pozaziemskich bardziej interesowało to czy tez mają takie poryte sytuacje polityczne :D
Dodano: 2008-09-06 18:11
Ja uwazam ze we wszechświecie jest zbytwielki, by nie mogły w nim istniec jeszcze jakies istoty. Niekoniecznie podobne do nas. Ludzie lubią w swojej pysze wkręcach sobie ze istoty pozaziemskie bedą podobne do homo sapiens. Powinni odkryć inteligentną stonkę to by im szczeny opadły :D
A tak serio myśle że jakies zyjątka gdzieś tam istnieją, choć pewnie większośc z nich jest pozbawiona inteligencji , a przynajmniej inteligencji w ludzkim pojmowaniu tej sprawy 
"W samym akcie oddania się złu nie ma jeszcze wykluczenia możliwości kochania" Anne Rice "Wampir Lestat"
Dodano: 2008-09-18 15:26
| OskareQ napisał(a): |
| [quote:3510a74737="sphinxia"][quote:3510a74737="OskareQ"][quote:3510a74737="sphinxia"]Obce cywilizacje pozaziemskie - owszem istnieją, choćby z czysto logicznego punktu widzenia. |
To znaczy jakiego czysto logicznego punktu widzenia ?[/quote:3510a74737]
Z takiego, iż bez sensu byłoby gdyby w tak wielkiej przestrzeni kosmicznej znajdowała się tylko jedna, malutka planeta (Ziemia) na której powstałoby życie.
A poza tym uważam za całkiem sensowny fakt, gdyby zwyczajnie nie chcieli sobie zawracać nami głowy
[/quote:3510a74737] Przestrzen kosmiczna ciagle sie powieksza ale to tylko zwieksza szanse na to ze cos tam zyje, nigdy nie daje pewnosci. Logika nie opiera sie na prawdopodobnosci ani przypuszczeniach[/quote:3510a74737]
Pierwsza moja myśl to fakt a nie prawdopodobieństwo. Naukowcy dowiedli tego poprzez obliczenia, ale dowód to fakt. Jeśli coś jest faktem to musi być logiczne, bo jest oczywiste.
Natomiast druga myśl, to tylko moja opinia
Dodano: 2008-09-19 11:07
| sphinxia napisał(a): |
| [quote:2a07381520="OskareQ"][quote:2a07381520="sphinxia"][quote:2a07381520="OskareQ"][quote:2a07381520="sphinxia"]Obce cywilizacje pozaziemskie - owszem istnieją, choćby z czysto logicznego punktu widzenia. |
To znaczy jakiego czysto logicznego punktu widzenia ?[/quote:2a07381520]
Z takiego, iż bez sensu byłoby gdyby w tak wielkiej przestrzeni kosmicznej znajdowała się tylko jedna, malutka planeta (Ziemia) na której powstałoby życie.
A poza tym uważam za całkiem sensowny fakt, gdyby zwyczajnie nie chcieli sobie zawracać nami głowy
[/quote:2a07381520] Przestrzen kosmiczna ciagle sie powieksza ale to tylko zwieksza szanse na to ze cos tam zyje, nigdy nie daje pewnosci. Logika nie opiera sie na prawdopodobnosci ani przypuszczeniach[/quote:2a07381520]
Pierwsza moja myśl to fakt a nie prawdopodobieństwo. Naukowcy dowiedli tego poprzez obliczenia, ale dowód to fakt. Jeśli coś jest faktem to musi być logiczne, bo jest oczywiste.
Natomiast druga myśl, to tylko moja opinia
[/quote:2a07381520]
Nie jestem dokonca przekonany, ale nie mam pewnosci by zaprzeczyc wiec zwracam honor :D
Dodano: 2008-09-19 11:17
| sums napisał(a): |
| Powinni odkryć inteligentną stonkę to by im szczeny opadły :D
|
Zabiłeś mnie tym textem XD Stonka rulez!!
Dodano: 2009-02-26 23:04
Mi tam by starczyła świadomość istnienia życia o bardziej skomplikowanej strukturze niż organizmy jednokomórkowe (choć na stan obecny jest to już coś).
Wg Równania Drake'a to istnienie życia (w tym i cywilizacji bardziej rozwiniętych od naszej) jest olbrzymia. To pocieszające.
Tutaj całkiem przejrzysty opis równania:
http://www.nauka.gildia.pl/publicystyka/nad_glowami/zycie_w_kosmosie
"Kasiu, przymknij się do mnie, poszepnęć coś w uszko: Czuję, że się pod nami złamało to łóżko." - Hieronim Morsztyn "Do niejże"