Dodano: 2009-02-15 23:57
Polecam ze szczerego serca "Braci Karamazow" Petra Zelenki... Jak ktos lubi dobre kino, nie zawiedzie się. Ja padłem po seansie...
Jesli polskie filmy byłyby w połowie tak dobre jak ten to byłoby co odglądać z polskiej kinematografii.
Dość dobrym filmem jest "Jagodowe Noce" Wong Kar-Wai'a... choc o poziom niższe od Zelenki. Niestety zmiana kontynentu z Azji na Amerykę Północną nie wyszła na dobre rezyserowi. Oczywiście w kontekście jego wcześniejszych filmów.
Jesli chce ktoś miło i z usmiechem na ustach sppędzic wieczór to polecam "Młode wino" Tomasa Barina i "Przyjeżdża orkiestra" Erana Kolirin.
Dodano: 2009-02-16 09:00
W końcu odwiedziłam kino - "Underworld. Bunt Lykanów". Całkiem niezły, oczywiście jeśli ktoś lubuje się w tego typu klimatach:)
Dodano: 2009-02-16 13:19
"Iris" - melodramat biograficzny o Iris Murdoch (autorki jednej z moich ulubionyhc powieści "Jednorożec").
Świetna kreacja Kate Winslet (młoda Iris) i Judi Dench - nota bene słynna M z Jamesa Bonda:) (starsza Iris)
Film z 2001 roku a ja go w zasadzie "zbiegiem okoliczności" obejrzałam w 10-lecie śmierci Iris Murdoch...
"My Bloody Valentine 3D" - niezłe efekty 3D, choć jak na mój gust mogło ich być więcej (czuję niedosyt.....;/)
"Seven Pounds" - traktor albo czołg emocjonalny(!) (jak kto woli to nazwać) w zakończeniu filmu (środek wydaje się momentami nieco jałowy)
"All influence is immoral"
Dodano: 2009-02-16 21:02
Niedawno skończyłem oglądać "Gandahar" - film animowany produkcji francuskiej z udziałem Korei Płn! Tak w ogóle to była moja pierwsza "dorosła" animacja, jaką oglądałem w życiu (w roku 1988). Film o fabule można powiedzieć banalnej: oto mamy krainę przypominająca biblijny Raj, która nagle zostaje napadnięta przez ludzi z metalu (jak można się później przekonać, nazwa "roboty" byłaby nie na miejscu). Władczyni krainy wysyła samotnego wojownika, którego zadaniem jest rozpoznać zagrożenie i w miarę możliwości - pokonać je.
Fabuła banalna, ale film wręcz przeciwnie. Ludzie z metalu mogli wyglądać tandetnie, ale mają w sobie coś, co budzi dreszcz. Potwory stworzone podczas eksperymentów na ludziach budzą obrzydzenie, ale i sympatię - tak jak to zamierzyli twórcy. Świat otaczający bohaterów jest niby normalny, ale czasem wystarczy zaledwie kilka drobnych szczegółów, żeby poczuć się nieswojo, oglądając np. kobietę karmiącą piersią jakieś dziwne, mrównikopodobne zwierzątko jak własne dziecko. Można wręcz zastanawiać się, co w tym wszystkim robią ludzie. W tym wszystkim kryją się pytania o działania człowieka: rozterki moralne wobec badań na ludziach (jakby ktoś już wtedy zdawał sobie sprawę z tego, co może przynieść inżynieria genetyczna) oraz tego, czy maszyny mogą i powinny być inteligentne. I jak Sztuczna Inteligencja może obejść się z nami.
Jedyny minus tego filmu to naprawdę fatalnie dobrana muzyka, która niejeden raz psuje amtosferę.
Ogólna ocena 8/10
Dodano: 2009-02-19 07:37
Wczoraj wieczorem obejrzałem sobie "Taksówkarza" z Robertem de Niro. Kultowy film. Podoba mi się jego surowość, brak zbędnych fajerwerków, ale za to bardzo sugestywne ukazanie klimatów nocy w Nowym Yorku.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Dodano: 2009-02-19 19:15
dzien w ktorym zatrzymala sie ziemia ... powinni zmienic tytul na film w ktorym akcja stoi , jednym slowem nuda
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, ponieważ najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później wygra doświadczeniem