Wasza osobowość po rozpoczęciu słuchnia muzyki metalowej.. Strona: 1

Wasza osobowość po rozpoczęciu słuchnia muzyki metalowej. Dodano: 2007-04-05 21:56

Założyłem ten temat, ponieważ jestem studentem (socjologę studiuję) i piszę właśnie pracę licencjacką. temat to "Socjalizacja w subkulturze metalowców". Temat jest być może straszny, ale wywiad jaki mam zamiar z wami przeprowadzić okropnie prosty.
Wyniki posłuża mi do weryfikacji hipotez badawczych i odpowiedzą czy rzeczywiście bycie metalowcem jakoś zmienia naszą osobowość.
Zwracam się więc do was z proźbą, jeżeli chcecie wziąć udział w niniejszym projekcie zapraszam. Jezeli nie napiszcie co was zniechęciło.Bede bardzo wdzieczny.

Gdyby komuś nie chciało się odpowiadać na forum to daję wam link do dokumentu worda, w którym sa te same pytania. Po wypełnieniu prosił bym o wysłanie dokumentu na maila podanego w dokumencie.
Kliknij tutaj !!!!!!!!!!
W razie gdyby któreś pytanie było dla was nie zrozumiałe postaram się wytłumaczyć go jak tylko najszybciej będę mógł.

Tyle spraw formalnych. Wywiad jest tylko pomocniczym narzędziem do weryfikacji hipotez. Jeżeli ktoś zdecyduję sie wziąść w nim udział, a jego osobowość pod wpływem muzyki i kultury metal nie zmieniła sie chociażby w jednym z poniżej wymienionych punktów niech napisze krótko, iż subkultura nie miała na niego żadnego wpływu. Jeżeli ktoś chce sie rozwinąć i napisać coś wiecej będę wdzieczny.
Na moim przykładzie pokaże o co michodzi.
Zmiany jakie zaszły we mnie pod wpływem subkulury to:
Zmiana muzyki wiodącej na metal, strój wyjściowy tylko czarny, długie baty, interesowałem sie satanizmem, oddaliłem sie od wiary, a moje wartośći i normy nic sie nie zmienily.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

I.Zmiany dotyczące światopoglądu.
1.Jaki jest Twój stosunek do religii?
(Chodzi o religię w której wychowywałeś się)(Jak wyglądały, wyglądają teraz, Twoje praktyki religijne, nastawienie do religii)
przed wstąpienie do subkultury:

po wstąpieniu do subkultury:

2.Jak zmienił się Twój system wartości?
(Jakie wartości były dla Ciebie ważniejsze przed i po wstąpieniu do subkultury)

3.Jak określiłbyś zmiany we własnej moralności?
(jak w twoim przypadku zmieniła sie moralność, co wcześniej mogłeś uznać za moralne a co nie, jak również co zmieniło sie w twojej moralności po wstąpieniu do subkultury)

II.Zmiany w stylu życia.
1.Jakiej muzyki słuchałeś/słuchasz?

2.Jak ubierałeś się przed i po wstąpieniu do subkultury.

3.Jak zamienił się Twój wygląd zewnętrzny po wstąpieniu do subkultury?
(proszę o wpisanie jak wyglądałeś przed i po wstąpieniu do subkultury)

4.Jak zmienił sie sposób spędzania, przez Ciebie, wolnego czasu?
(proszę o wpisanie w jaki sposób spędzałeś czas wolny przed i po wstąpieniu do subkultury)

5.Jak zmieniły się Twoje zainteresowania?
(proszę o wpisanie Twoich zainteresowań przed i po wstąpieniu do subkultury)

6.Jaki miałeś stosunek do kultury masowej?

III. Jak po wstąpieniu do subkultury zmieniła sie twoja aktywność społeczna
(proszę o napisanie jak wyglądały oraz jak często miały miejsce twoje spotkania, rozmowy z rodziną, przyjaciółmi, klasą szkolną przed i po wstąpieniu do subkultury).
Proszę o udzielanie odpowiedzi do max. 5 zdań

Przed wstąpieniem:

Po wstąpieniu:

Re: Wasza osobowość po rozpoczęciu słuchnia muzyki metalowej Dodano: 2007-04-05 22:12

marian123 napisał(a):
Założyłem ten temat, ponieważ jestem studentem (socjologę studiuję) i piszę właśnie pracę licencjacką. temat to "Socjalizacja w subkulturze metalowców". Temat jest być może straszny, ale wywiad jaki mam zamiar z wami przeprowadzić okropnie prosty.
Wyniki posłuża mi do weryfikacji hipotez badawczych i odpowiedzą czy rzeczywiście bycie metalowcem jakoś zmienia naszą osobowość.
Zwracam się więc do was z proźbą, jeżeli chcecie wziąć udział w niniejszym projekcie zapraszam. Jezeli nie napiszcie co was zniechęciło.Bede bardzo wdzieczny.

Gdyby komuś nie chciało się odpowiadać na forum to daję wam link do dokumentu worda, w którym sa te same pytania. Po wypełnieniu prosił bym o wysłanie dokumentu na maila podanego w dokumencie.
Kliknij tutaj !!!!!!!!!!
W razie gdyby któreś pytanie było dla was nie zrozumiałe postaram się wytłumaczyć go jak tylko najszybciej będę mógł.

Tyle spraw formalnych. Wywiad jest tylko pomocniczym narzędziem do weryfikacji hipotez. Jeżeli ktoś zdecyduję sie wziąść w nim udział, a jego osobowość pod wpływem muzyki i kultury metal nie zmieniła sie chociażby w jednym z poniżej wymienionych punktów niech napisze krótko, iż subkultura nie miała na niego żadnego wpływu. Jeżeli ktoś chce sie rozwinąć i napisać coś wiecej będę wdzieczny.
Na moim przykładzie pokaże o co michodzi.
Zmiany jakie zaszły we mnie pod wpływem subkulury to:
Zmiana muzyki wiodącej na metal, strój wyjściowy tylko czarny, długie baty, interesowałem sie satanizmem, oddaliłem sie od wiary, a moje wartośći i normy nic sie nie zmienily.
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

(Chodzi o religię w której wychowywałeś się)(Jak wyglądały, wyglądają teraz, Twoje praktyki religijne, nastawienie do religii)

(jak w twoim przypadku zmieniła sie moralność, co wcześniej mogłeś uznać za moralne a co nie, jak również co zmieniło sie w twojej moralności po wstąpieniu do subkultury)

II.Zmiany w stylu życia.

(proszę o wpisanie w jaki sposób spędzałeś czas wolny przed i po wstąpieniu do subkultury)

(proszę o napisanie jak wyglądały oraz jak często miały miejsce twoje spotkania, rozmowy z rodziną, przyjaciółmi, klasą szkolną przed i po wstąpieniu do subkultury).

Przed wstąpieniem:

Po wstąpieniu:

Te złote mysli mi sie podobają hehehe yeahhhhh i udzielam odpowiedzi
przed wstąpienie do subkultury:Niepamietam ale możliwe że też miałem wszystko gdzieś.

po wstąpieniu do subkultury: w dupie mam kościoły i inne wierzenia dla mnie istnieje matka boska pieniężna

przed wstąpienie do subkultury: mniej piłem

po wstąpieniu do subkultury: więcej pije

przed wstąpienie do subkultury: bez sensu

po wstąpieniu do subkultury: bez sensu

II.Zmiany w stylu życia.
przed wstąpienie do subkultury: rock , glam rock

po wstąpieniu do subkultury: miesiąc zejdzie jak zaczne wymieniać od popierółkowych balladek do łomotu takiego że głowa boli

przed wstąpienie do subkultury: tak samo jak i teraz

przed wstąpienie do subkultury: mały byłem i miałem krótkie włosy i brody niemiałem hehehehehehehhehe

po wstąpieniu do subkultury: przyszło z czasem bo w rok włosy nierosną hehehe

przed wstąpienie do subkultury: z ojcem słuchałem rocka i jeździłem na rowerze a potem grałem w piłke

po wstąpieniu do subkultury: robie to samo tyle że okropnie pije tak Rock n rollowo

przed wstąpienie do subkultury:są takie same od zawsze

przed wstąpienie do subkultury: a guzik mnie to interesowało i teraz tez mnie to tita

Przed wstąpieniem:Może wiecej czasu spedzałem z rodziną. Z kumplami non stop prawie siedziałem. Nieinteresowało mnie tak co sie dzieje w mieście.

Po wstąpieniu:[/quote]Teraz równie często bibcze z przyjaciółmi. Rodzine mam gdzies Wkurwiają mnie ich zasrane gadki. A co rafałku w pracy? a co tam wogóle porabiasz i inne takie. Nie chodza na żadne urodziny i inne uroczystości. Wole do knajpy na browara iśc lub pierdyknąc cielsko przed tv i zobaczyć dobry film.

Dziękuje za uwage ROCK N ROLL!!!!!!!!!!!!!!

Wódki nie pij, trawy nie pal, słuchaj tylko HEAVY METAL

Dodano: 2007-04-05 22:14

w tej nedznej subkulturze nie chodzi o muzyke... to tylko chęć przynależności do jakiegoś tam towarzystwa wzajemnej adoracji. nic innego jak młodzińczy bunt i tym podobne farmazony które niektórym nie przemijają i urastają do rangi czegoś poważnego hehehe. muzyki równie dobrze mogłoby nie być. praca licencjacka?? ja zbyłbym ten temat i pytania które zadałeś spazmem szyderczego śmiechu hehehehe

Dodano: 2007-04-05 23:09

Co to znaczy wstapienie do subkultury? Trzeba sie gdzies zapisac zeby zostac metalem?

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2007-04-05 23:20

Może trza mieć konto na DP żeby być troo? :wink:
Ja na tej muzie się wychowywałem od urodzenia więc na wszystkie pytania mogę odpowiedzieć, że się nic nie zmieniło. Chociaż... Nie pamiętam jakie miałem poglądy w brzuchu u mamusi :wink:

"You gotta put your faith in a loud guitar..."

Dodano: 2007-04-06 00:01

Czyli wychodzi na to ze przed wstapieniem do sublultury jest sie łysym ,pije mleko i ubiera w śpiochy

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2007-04-06 05:17

amorphous napisał(a):
Co to znaczy wstapienie do subkultury? Trzeba sie gdzies zapisac zeby zostac metalem?

Trzeba poddać się szeregom tortur np. łamanie kołem czy chłosta potem wpisac się do ksiągi wieczystej i podpisać z diobłem pakt o nietykalności Wtedy on wydaje dekret o zapuszczaniu włosów i wtedy zostajemy metalowcem
Przykładowo Hip hopowcy tez przechodzą tortury. Ich ciulsko zostaje przywiazane sznurem do chomonta minimum 4 koni (arabów) i zostaje rościągnięte NA DłUGOSC 12 METRóW !!!! potem robią se kokartki z ciulska i inne origami. Dlatego noszą tak szerokie spodnie

Dodano: 2007-04-06 07:18

Moj stosunek do religi jest taki, ze zostalam wielka fanka Jerzego Urbana i wszelkie przejawy masochizmu raligijnego i skrajny konserwatyzm mnie odstrecza... Ktos moze sobie wierzyc, jak chce, ale niech mnie zostawi w spokoju...
pochodze z rodziny teoretycznie katolickiej, przed okresem buntu bylam dobrym dzieckiem i co niedziele chodzilam przykladnie do kosciolka...

Przestalam regularnie chodzic do kosciola, robilam to coraz rzadziej, alz w koncu przestalam... Zaczelam czytac ksiazki o tematyce religijnej, nie chodzi mi tylko o slynne dzielo la Vaya, ale tez przeczytalam pare ksiazek Gordano Bruno, ogolnie zaczelam sie interesowac roznymi odmianami religii...

przejmowalam sie zdaniem innych i przyjmowalam wszystkie ogonie przyjete dogmaty bez glebszego zastanowienia sie nad ich sensem...wazne wartosci... hmmm... moze rodzina, tzn. posiadanie meza, dzieci, dobrej pracy... taki schemacik...

Moj system wartosci ulegl zmianie w tym sensie, ze zaczelam myslec swoja glowa, i nie kierowalam sie slepo zdaniem innych... Musialam cos dobrze przemyslec, zeby ostatecznie wyrazic swoje stanowisko w jakiejs sprawie... Zalozenie rodziny przestalo byc priorytetem, zaczelam robic to, na co mam ochote w miare przyzwoitosci... Priorytety: skonczenie studiow... Spelaninie sie np. jako grafik, czy muzyk...

Bylam malo tolerancyjna

wieksza tolerancja na otaczajace nas zjawiska spoleczne, niekonieczne uwazane w naszym pieknym kraju jako normalne... Np homoseksualizm, transwestytyzm itepe...

II.Zmiany w stylu życia.
radiowej, czyli co akurat grali w radiu, czyli niekoniecznie gleboka muzyke popowa...

Gotyk, industrial... zespoly malo znane albo wogole przez osoby nie majace stycznosci z subkultura metalowa... zaczelam zastanawiac sie nad sensem muzyki, przeslaniem... interpretacja tego, co mial na mysli autor...

jak przecietna polska nastolatka... nie wiem jak to okreslic...

wszelkiego rodzaju doswiadczenia z moda, duzo czarnego... czesto szokujace dla normalnych stroje...

wygladalam przecietnie

wygladam przecietnie dla subkultury metal. pofarbowalam sie na czarno.. czesto uzywam czarnego makijazu, prawie non stop chodze w glanach...

to bylo strasznie dawno, na pewno bawilam sie slicznie z moimi rowiesnikami i kolegami z podworka:wink:

czeste wypady na koncerty rokowe, roznego rodzaju festiwali, zlotow, zaczelam grac w Wampira... Zalozylam z kumplami zespol metalowy... czeste wypady na wino badz piwo...

zainteresowania malo konkretne

moje zainteresowania konkretyzowaly sie, muzyka metalowa, wszelkiej masci, mhroczna fotografia... mhroczna moda...

bylam zafascynowana

toleruje, o ile popkultura nie wlazi mi w droge...

tu akurat nic sie nie zmienilo, jest tak jak i bylo... zawsze mialam trudne kontakty z matka. Ogolenie u mnie w domu malo sie rozmawia... czesciej zaczelam bywac w knajpach ze znajomymi...

Dodano: 2007-04-06 09:02

amorphous napisał(a):

Musi Cię zaakceptować odpowiednia komisja a pomoca pytań w stylu 'Podaj długość 3 utworu na 5 płycie najlepszego zespołu metalowego na świecie.' Jak nie odpowiesz prawidłowo to zostajesz zwykłym pozerem a nie prawdziwym metalem.

Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D

Dodano: 2007-04-06 10:06

Termin "wstąpienie do subkultury" brzmi prawie jak wdepnięcie w gówno... i pewnie jest to równie przyjemne doznanie :twisted:

"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."

Dodano: 2007-04-06 13:07

Hehe podoba mi się ten temat, można się zastanowić nad tym swoim marnym żywotem-zadając tak proste pytania np. jak było przed a jak jest po :) ?

Dodano: 2007-04-06 13:11

HANAHHH napisał(a):
Hehe podoba mi się ten temat, można się zastanowić nad tym swoim marnym żywotem-zadając tak proste pytania np. jak było przed a jak jest po :) ?

A jak jest ???? hehehehe

Dodano: 2007-04-06 13:22

Kiedyś nudno i bezpłciowo, a teraz dobrze jest!!! a niby jak ma być?!

Dodano: 2007-04-06 13:29

a różnie może być w zależności od humoru i w zalezności gdzie przystawić ucho ;] hehehe. Ale jak jest git to bardzo dobrze :wink:

Dodano: 2007-04-06 13:37

Różnie może być i różnie czasem bywa ale zawsze jest to coś co przy życiu trzyma :D

Dodano: 2007-04-06 13:52

mara (Primogen)
mara
Kotlina Kłodzka, Wratislavia

Selene69 napisał(a):

Moj system wartosci ulegl zmianie w tym sensie, ze zaczelam myslec swoja glowa, i nie kierowalam sie slepo zdaniem innych... Musialam cos dobrze przemyslec, zeby ostatecznie wyrazic swoje stanowisko w jakiejs sprawie... Zalozenie rodziny przestalo byc priorytetem, zaczelam robic to, na co mam ochote w miare przyzwoitosci... Priorytety: skonczenie studiow... Spelaninie sie np. jako grafik, czy muzyk...
[/color]

Czyli potrzebowalas "wstapienia do subkultury"(jak to obrzydliwie brzmi!) zeby zaczac myslec samodzielnie...? Mi sie zawsze wydawalo, ze to przychodzi samo z sie, z jakims tam wiekiem, no chyba ze nie przychodzi w ogole :roll:

"Nagość, phoszę państwa, jest demagogiczna, jest wphost socjalistyczna, bo i cóż by było, gdyby gmin odkhył, że nasza dupa taka sama?!"

Dodano: 2007-04-06 14:46

Gwynbleidd napisał(a):
Termin "wstąpienie do subkultury" brzmi prawie jak wdepnięcie w gówno... i pewnie jest to równie przyjemne doznanie :twisted:

Hahaha...od razu humor mi się poprawił! :twisted:

Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P