Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Ludzie po 40-stce. Strona: 5

Wysłany: 2010-03-06 18:05

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Czy jesteśmy tylko my dwoje w szacownym wieku na tej Ciemnej Planecie ? Czy reszta się nie przyznaje ?

Bo ja z przeklętych jestem tego świata, Ja bywam dumny i hardy

Wysłany: 2010-03-06 18:52

HBVILK (Bicz)
HBVILK
Skoghall Szwecja

Tak inni udaja dwudziestolatków

..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Wysłany: 2010-03-06 18:58

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM O...

no bez przesady Wacpan...pierwsza wyszlam z okopu

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Wysłany: 2010-03-06 19:48

HBVILK (Bicz)
HBVILK
Skoghall Szwecja

Racja!!! Tak było Droga Pani ! Twa odwaga jest wielka! :)

..kamień leży aż go kiedyś będę siłę wtoczyć mial, moze wtedy uda sie, a teraz tchu mi brak...

Wysłany: 2010-03-06 20:27

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun

A gdzie medal za "odwage"?

All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”

Wysłany: 2010-03-06 20:38

[color=YELLOW:53a3815596]Jest i medal :) dla ciebie Gothic_sun
[/color:53a3815596]

[img:53a3815596]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Silverstar_photo.jpg/180px-Silverstar_photo.jpg[/img:53a3815596]

[img:53a3815596]http://www.clanofxymox.com/images/xydial.gif[/img:53a3815596]

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Wysłany: 2010-03-06 20:50 Zmieniony: 2010-03-06 20:50

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun

Wzruszylam sie do lez H.K.
Czuje sie dopieszczona i doceniona

Wysłany: 2010-03-07 02:10

Ja mam 30 lat...............ale, jeżeli chodzi o ludzi po 40.........nie widzę problemu,ba,nie wiem o co chodzi? Dlaczego taki temat sie zaczął? Tacy sami ludzie...........Chyba nawet lepsi! Bo dojrzalsi!!!

nie mówcie mi jak mam żyć ,bo za mnie umierać nie będziecie!!!!!!!!!

Wysłany: 2010-03-07 07:46

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

ot kultura u szczeniaka.

Wysłany: 2010-03-07 09:59

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun

Mdli mnie jak czytam te wasze zalosne posty. Wzajemne "obrzucanie sie blotem" i nieustanne proby udowadniania swoich racji ( a w zasadzie to narzucanie swojego pogladu). Zastanawiam sie tylko: w imie czego?
Dlaczego generalizujecie i "wpychacie wszystkich do jednego worka"?.
Wiek metrykalny nie jest wykladnikiem ani dojrzalosci, ani wiedzy o swiecie i zyciu.

Do Pana:
"Pokolenie zbyt stare to często ludzie nieprzystosowani, zestresowani."
Czyzby?
Wyglada na to , ze mlode pokolenie to przystosowane i niezestresowane jednostki, aczkolwiek "dzicz"

Wysłany: 2010-03-07 10:29

Gothic_sun (Anciliae)
Gothic_sun

Do Pana:
Rozwiniecie tematu konkretne i satysfakcjonujace

Wysłany: 2010-03-07 20:22

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Widzę, że Pan to potrafi też całkiem normalnie swoje zdanie wypowiedzieć.
Mnie jako u stetryczałego pokolenia drażni wulgaryzowanie, przeklinanie na publicznych forach. Ja szanuję każdego człowieka, zwierzę i drzewo.Ludzi szanuję tych , którzy tego szacunku nie utracili przez swoje postępowanie i nie zależy to na pewno od posiadanych lat.

Wysłany: 2010-03-14 19:05

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Pospaliście się czy co ?
Może jakiś wątek dla starszych o konserwacji ciała i umysłu ?
Co robicie żeby żyjąc w tym pięknym kraju nie dostać ..., pozostać w pełni władz umysłowyc
?

Wysłany: 2010-03-14 20:46

HBVILK (Bicz)
HBVILK
Skoghall Szwecja

[quote:8b3f91656c="black_gothic"]Pospaliście się czy co ?
Może jakiś wątek dla starszych o konserwacji ciała i umysłu ?
Co robicie żeby żyjąc w tym pięknym kraju nie dostać ..., pozostać w pełni władz umysłowyc
?[/quote:8b3f91656c]Ja na ten przykład wyemigrowałem dawno temu i teraz tułam się po świecie ..i problemy życia w Polsce są dla mnie egzotyczne i niezrozumiałe .Bardzo mnie to cieszy ...nawet tego nie ukrywam.

Wysłany: 2010-03-15 08:11

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Ja uciekam w Gotyk ale nie wiem, czy to dobrze świadczy o pełni władz umysłowych !?
Raz w markecie baba w kasie tak się zapatrzyła na strój,że dałam 10 zł a ona wydała mi ze 100.Zwróciłam jej uwagę,że żle wydaje.To nie jest normalne.

Wysłany: 2010-03-15 12:29

HBVILK (Bicz)
HBVILK
Skoghall Szwecja

[quote:e83bbdf31d="black_gothic"]Ja uciekam w Gotyk ale nie wiem, czy to dobrze świadczy o pełni władz umysłowych !?
Raz w markecie baba w kasie tak się zapatrzyła na strój,że dałam 10 zł a ona wydała mi ze 100.Zwróciłam jej uwagę,że żle wydaje.To nie jest normalne.[/quote:e83bbdf31d]Normalne ,normalne za oglądanie też trzeba płacić ...takie czasy

Wysłany: 2010-03-15 21:35

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Ja jeszcze mam psy i koty.W celu uspokojenia umysłu dobrze jest popatrzeć na śpiącego kota, a jak mam chęć na spacer to rusza cała świta, trzy psy i pięć kotów.
Jak pracowałam jako niania u rosyjskiej Żydówki mieszkającej w Berlinie to najbardziej brakowało mi mojego starego kota Tarkusa.
Wilku ,a ty tęsknisz za czymś w tym kraju .
Pola malowane zbożem rozmaitem,masz tu jakieś swoje miejsce.
Ja wróciłam i nie mogę się nadziwić po co?

Wysłany: 2010-03-16 00:18

HBVILK (Bicz)
HBVILK
Skoghall Szwecja

[quote:bc82311346="black_gothic"]Ja jeszcze mam psy i koty.W celu uspokojenia umysłu dobrze jest popatrzeć na śpiącego kota, a jak mam chęć na spacer to rusza cała świta, trzy psy i pięć kotów.
Jak pracowałam jako niania u rosyjskiej Żydówki mieszkającej w Berlinie to najbardziej brakowało mi mojego starego kota Tarkusa.
Wilku ,a ty tęsknisz za czymś w tym kraju .
Pola malowane zbożem rozmaitem,masz tu jakieś swoje miejsce.
Ja wróciłam i nie mogę się nadziwić po co?[/quote:bc82311346]Powiem Ci tak : Mam w dupie pola malowane zbożem rozmaitem...Teraz mieszkam w Szwecji i z podziwu wyjść nie moge ..za oknem mam las który jest cały jak pół Polski a za nim Norwegia .Jadąc do pracy rozglądam się nie za popierdo...y kozaczkami w super furach mających za nic przepisy i bezpieczeństwo innych a jedynie uważam na łosie ,sarny i lisy zwłaszcza te ostatnie bo lubią bawić się na drodze .Nigdy nie zdażyło mi się żeby mnie ktoś "olał" ,obraził itp. Ostatnio się zakopałem autem w zaspie i powstało małe zgromadzenie na drodze bo każdy się zatrzymywał i mi pomagał ...to jest tak normalne ,że aż naturalne. Widok człowieka wzbudza szczery uśmiech ...a nie jakieś złe emocje . Ludzie są otwarci ,szczerzy i ciekawi ...często mylą Poland z Holand a to tylko znaczy ,że nie mają uprzedzen .O Polsce mówią szary kraj smutnych ludzi ...Jasne ,że jakiś sentyment mi został ale pryska po pierwszych minutach pobytu w Polsce ...Tam tzn. w Polsce nie da się żyć bez stresu i nerwów ..niestety .Tutaj się poprostu żyje ..realizuje plany,marzenia i to jest naprawde proste :)
P.S.
W sobote zabalowałem w takim rockowym klubie w Karlstad ( Wesoła Kaczka),po północy nie możnabyło dopchać się do baru po piwsko takie tłumy ale ludzie na wózkach inwalidzkich ( tak niepełnosprawni młodzi ludzie ) byli czasami noszeni nad głowami innych bo przejechać nie mogli i nie była to żadna sensacja a wręcz niezła zabawa dla wszystkich ...Pokażcie mi miejsce w Polsce gdzie ludzie na wózkach przede wszystkim wjadą do pubu czy klubu a jeśli już to jak tam się czują?

Wysłany: 2010-03-16 09:29

black_gothic (Bicz)
black_gothic
Lublin w pobliżu

Aż mi się łzy w oczach zakręciły. Opisujesz jakiś Eden.Cieszę się razem z Tobą,ja tak miałam w Berlinie.Widziałam starszych ludzi z długimi siwymi włosami,ubranymi w skóry i wyglądali cudownie, normalnie chodzili do klubów i pubów i nikt na nich nie patrzył jak na dziwadła.Pokochałam Berlin na zawsze, jakiś duch dekadencji jeszcze tam się ukrywa po kabaretach i pełno punków z kolorowymi czubami, no goci też, ale ten gust niemiecki gotycki jest inny od mojego.Napisz jeszcze niech tu ludziska poczytają, że można żyć innaczej, nornalniej.Mamy sporą oglądalność.
Najgorszy był mój powrót do kraju, mieszkałam w Lublinie, mieście tylu wyższych uczelni i się wstydziłam zaprosić znajomych z Berlina bo tu bród, drogi takie bardziej motokrosowe, chamstwo na każdym kroku i zadupie umysłowe i kulturalne.Trochę się zmieniło przez 18 lat, ale tylko trochę. Wolę teraz swoją wieś, mam przynajmniej mniej sąsiadów.
Wiesz jak się dziwili , że sprzątam psie kupy ze swojej posesji, tu do tej pory nikt tego nie robił , no i psy są nie na łańcuchach,zwracano nam uwagę z tego powodu. No normalny szok.Tu wiele się zmieniło przez ostatnie lata, chyba doganiamy XX wiek.Mamy oświetlenie od 5 lat, jest się czym pochwalić. Mam nadzieję , że zrozumiesz tę ironię i inni też.

Wysłany: 2010-03-16 11:36 Zmieniony: 2010-03-16 11:38

[quote:a7d5e02916="black_gothic"]Najgorszy był mój powrót do kraju, mieszkałam w Lublinie, mieście tylu wyższych uczelni i się wstydziłam zaprosić znajomych z Berlina bo tu bród, drogi takie bardziej motokrosowe, chamstwo na każdym kroku i zadupie umysłowe i kulturalne.[/quote:a7d5e02916]

Wieśniactwo to stan umysłu. W moim odczuciu także niuzasadnione sugerowanie swojej wyższości nad "nimi, prostaczkami" przy jednoczesnej nieznajomości zasad pisowni ojczystego języka. Dlaczego się wstydzisz swoich korzeni, wybierałaś je sobie, miałaś na nie wpływ? Rodziców zamykasz w drewutni, gdy przychodzą światli znajomi? Wstydź się wstydu.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło