Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Czym kierujesz się przy wyborze ksiązki. Strona: 3

Wysłany: 2009-02-24 15:26

[quote:448f135795="Harlequin"]Im cieńsza tym lepsza :lol: a z książek to najbardziej lubie "Angorę", ewentualnie Newsweeka [/quote:448f135795]

A ze słodyczy pewnie kiełbasę krakowską? :lol:

Wysłany: 2009-02-24 15:38

Akurat krakowską lubię :lol:

Tak sie składa, że nie jestem miłosnikiem książek, a i słodyczy za wiele nie wcinam ... ale krakowską lubię :))

.

Wysłany: 2009-02-24 16:04

-Hekate- (Bicz)
-Hekate-
Częstochowa

autor, tematyka + zazwyczaj czytam o czym jest
jeśli mam trochę więcej czasu sprawdzam jakim językiem jest pisana bo nawet najciekawszy temat pisany w jakiś dziwny sposób przestaje być interesujący...
wyjątkowo nie patrzę na ilość stron...kiedyś też tym się kierowałam ale po przeczytaniu kilku bardzo ciekawych 'cegieł' przestałam zwracać na to uwagę :)

Per Aspera Ad Astra // Odi Profanum Vulgus Et Arceo

Wysłany: 2009-02-24 16:06

Ależ to wręcz przeciwnie właśnie - im grubsza tym lepsza! :wink:

Wysłany: 2009-02-24 17:27

[quote:2262358727="Gaia"]Ależ to wręcz przeciwnie właśnie - im grubsza tym lepsza! :wink:[/quote:2262358727]
!!! Jak ja się cieszę, kiedy ludzie tak dziś mówią/piszą! Gratuluję :) "Grube" książki też jakoś skuteczniej przyciągają mój wzrok. Te nowelki jakieś takie pospieszne są (oczywiście nie dotyczy to horrorów wydawanych przez Amber Horror )

"Kasiu, przymknij się do mnie, poszepnęć coś w uszko: Czuję, że się pod nami złamało to łóżko." - Hieronim Morsztyn "Do niejże"

Wysłany: 2009-02-24 21:34

Po pierwsze autor, czyli wszelkie Pratchetty, Pilipiuki oraz Eco biorę w ciemno. Po drugie objętość: "Gra o Tron" Martina to kilka tysięcy stron pełnych fabuły na najwyższym poziomie, które dały mi mnóstwo uciechy. Po trzecie, może najważniejsze- ilustracje na okładce. Dlatego kupiłem "Nocarza" Magdy Kozak. MP5 na okładce przekonało.

"Hakuna Matata"

Wysłany: 2009-02-24 22:08

Była kiedyś (i pewnie jest nadal) taka księgarnia na Dąbrowskiego w Poznaniu - "Chimera". Pracowała tam (i być może nadal pracuje) pani, która potrafiła zawsze polecić coś dobrego.

Wysłany: 2009-02-24 22:56

Był i antykwariat, "Diuna", na Strzeleckiej, pracowała tam kobieta, która za prl szmuglowała książki Harrisona i innych fantastów. Zamknęli. Bo nie było dochodów. Eh...

"Hakuna Matata"

Wysłany: 2009-02-24 23:02

[quote:f896ee7f75="grucha"]Był i antykwariat, "Diuna", na Strzeleckiej, pracowała tam kobieta, która za prl szmuglowała książki Harrisona i innych fantastów. Zamknęli. Bo nie było dochodów. Eh...[/quote:f896ee7f75]

W pierwszej chwili myślałam, że tę kobietę zamknęli :lol:

Ja się kieruję jeszcze liczbą gwiazdek na merlinie :oops:

Wysłany: 2009-05-12 18:34

zawsze zwracam uwagę na to o czym jest dana książka i z jakiego wydawnictwa wyszła, tym się kieruję, bo to dla mnie jest istotne, nie obchodzi mnie np. grubość książki czy okładka :)

Wysłany: 2009-05-12 18:57

ksiazka musi byc gruba z obrazkami i to najlepiej rozbieranymi hehehe :wink:

Wysłany: 2009-05-13 03:48

No dziwne... Jak książkę to po okładce oczywiście :lol: :lol:

Paint it black

Wysłany: 2009-05-13 07:35

Estetyką i tym co przedstawia okładka, wydawnictwem, tym kto ją napisał oczywiście xD zawsze też czytam fragment, by zobaczyć jakim jest napisana językiem i zapoznać się choć trochę z treścią jak jest opis z tyłu lub na wewnętrznej stronie okładki to czytam opis. Czasem od razu się decyduję na kupno a czasem sprawdzam jeszcze w internecie co o niej piszą

"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

Wysłany: 2009-05-24 15:10

LadyInAMist (Bicz)
LadyInAMist
Zielony Zakątek

Otwieram na losowej stronie, i czytam.
Potem przechodzę do streszczenia na okładce i stwierdzam, czy warto postać trochę, ewentualnie posiedzieć w empiku, i zagłębić się w fabule.
Jeśli mi się spodoba, kupuję.

A uwagę moją do samej książki często przykuwa nazwisko lub obrazek na okładce, straszne, wiem.

Co do pieniędzy wydanych na książki, też nie żałuję, ale już nie mam gdzie ich trzymać.Bybabym bardzo bogata,gdyby nie one.

Wysłany: 2009-09-02 09:16

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

A ja czytam adnotację na ostatniej stronie, choć często bywa to zgubne, bo te notki bywają mocno przesadzone.

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2009-09-16 09:23

Raczej losowo, ewentualnie po tytule. Albo odłożę na półkę po kilku stronach albo przeczytam do końca

Wysłany: 2009-09-16 11:07

Kieruję się głównie tematyką książki i sposobem przedstawienia jej (książki, nie tematyki) w opisie z tyłu okładki. Proste, ale skuteczne. 8)

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2009-09-16 12:30

Też tak często robię. Tyle, że jeszcze muszę taką książkę przekartkować. Nie wiem po co, ale jednak.

Wysłany: 2009-09-16 12:38

[quote:1749f178e5="Carmen"]Też tak często robię. Tyle, że jeszcze muszę taką książkę przekartkować. Nie wiem po co, ale jednak.[/quote:1749f178e5]

Zdarza się. Jedna książkę nawet zdarzyło mi się kupić już po przeczytaniu w hipermarkecie. :P

"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"

Wysłany: 2010-01-26 11:16

Hathor69 (Bicz)
Hathor69
Okolice Zamościa

Idę do ksiegarni/biblioteki, zatrzymuję się zwykle przy działach z fantastyką, horrorami, książkami psychologicznymi, a dopiero na końcu patrzę na inne dziedziny. Zanim jednak cokolwiek kupię/wypożyczę, czytam to, co jest napisane z tyłu o książce, później otwieram na byle jakiej stronie i jeżeli zaciekami mnie trześć kilku stron, wyrwana z kontekstu, biorę tą książkę.

"Niech bełkot snów nie trwoży naszych dusz. Wyraz "sumienie" powstał, aby tchórze mieli czym straszyć mocniejszych."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło