Wysłany: 2008-02-24 14:32
[quote:8255c2cf4c="Solitary"]Witam wszystkich - tym razem wjadę do środka razem z drzwiami :lol:
Mam pytanie - od paru dni znajduję się w bardzo fajnym dla mnie stanie - uśmiech mi praktycznie z pyszczka nie schodzi, jeść mi się nawet specjalnie nie chcę, a energia mnie roznosi :twisted: Słowem, czuję MOC! :twisted: :twisted: :twisted:
Czy zna ktoś sposób, by podtrzymać ten stan możliwie jak najdłużej?[/quote:8255c2cf4c]
[color=cyan:8255c2cf4c]Tak. Ja znam. To Amfetamina :lol: :lol: :lol: byle nie przedawkować :D
No a tak poważnie Solitary, to jedynie mogę pogratulować Twego stanu...bo ja mam wręcz przeciwny :/[/color:8255c2cf4c]
Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.
Wysłany: 2008-02-24 14:48
[quote:db000732f6="Semjan"]
No a tak poważnie Solitary, to jedynie mogę pogratulować Twego stanu...bo ja mam wręcz przeciwny :/[/quote:db000732f6]
Oj, smutno mi to słyszeć *tuli Semjanka*
Będzie lepiej, musi być... 8)
I prefer to remain silent
Wysłany: 2008-02-24 15:35
Nareo, herbata w półlitrowym kubku z konfiturą może być? :D Jeżeli tak, to służę. :)
Wysłany: 2008-02-24 15:55
[color=cyan:6329cb383b]ależ się uśmiałem :)
zapraszam do http://www.darkplanet.pl/oceny-fotczyli-byc-szczerym-czy-milym-3494_0.html.html#112976 nim skasują:)
[b:6329cb383b]where is mod ?? [/b:6329cb383b] muhahaha :D[/color:6329cb383b]
Wysłany: 2008-02-24 17:35
[color=cyan:28678f89db]
:arrow: Narea
Dzięki wogóle za zainteresowanie i PW <treść mnie położyła z uśmiechem na łóżko...słodka jesteś>. Buziak Ci się należy za dobrą robotę.
:arrow: to @ll
Nie lubię gdy ludzie z muchami w nosie biorą się za segregację sztuki...co mam na myśli? oceniają coś <race innych> dla samej oceny lub totalnie nie obiektywnie lub "bo im się coś nie widzi" i co [b:28678f89db]najgorsze[/b:28678f89db] nawet nie napiszą dlaczego jeśli to nawet subiektywna ocena.
Jednak czy czasem subiektywizm to nie przerost formy nad treścią?
Mówię tu o ocenach wierszy, recenzji, opowiadań itp itd jak i galerii z pracami.
Do tych galerii właśnie chciałem nawiązać bo o to poszedł dziś dym na DP.
Jeśli Ktoś umieści w galerii swoje grafiki, zrobione zdjęcia pejzaży, jakieś widoczki...ogólnie prace to ja rozumiem, że warto te dokonania oceniać w jakiejś tam skali. Ich kompozycję, ujęcie, nasycenie światła barw, ostrość..itp. kryterium. Popieram ocenianie jak najbardziej jako formę uznania...czasem pochlebstwa ale i krytyki. Popieram to jak najbardziej w myśl zasady: Prawdziwa sztuka krytyk się nie boi.
To daje autorowi wiatr w żagle lub "zmusza" do poprawy warsztatu.
Jaki jednak ma sens ocenianie fotek osób, które to fotki te osoby zrobiły sobie na imprezkach gdzieś na wypadzie, które nic nie mają z artyzmu... NIC generalnie w sobie ze sztuki, a jedynie zostały umieszczone by pokazać swą twarz, miejsce w którym były i takie szaro-bure sprawy.
Otóż sens ma...jeśli ktoś chce docenić to co się na tym zdjęciu znajduje. W rozumieniu chociażby osoby i doceni ją stawiając 4,5 z przymrużeniem oka i wpisze zabawny komentarzyk. Jeśli się jednak zdjęcie nie podoba to lepiej ominąć ocenę.Dlaczego?
Gdyż z drugiej strony postawienie 1 w skali od 1-5 czy 10 wg. mojej opinii nie ma sensu, gdyż kogo oceniamy lub co? Osobę czy to co w tle, a może jakość zdjęcia samą w sobie? Tylko po co skoro to nie sztuka, artyzm...a jedynie fotka z[b:28678f89db]aparaten idioten[/b:28678f89db], która sama w sobie jest kiczem i nie może być dobra tym bardziej po kompresji jaka jest wymagana do umieszczenia jej w portalu.
Podam przykład <wulgarny ale obrazowy>:
Zamieszczam fotkę penisa...Jakaś kobieta oceni ją na 4 inna na 5 i pomyśli ale sprzęt,ale bym go pos*** lub coś jeszcze innego. Facet wejdzie i oceni na 1 z czystej złośliwości bo ma mniejszego lub z innego głupiego powodu.
Pytam się co ocenił tamten kolega...?...mnie? czy tę niszę w murze zamkowym? Ta 1-ka za co? za twarz? bo inni dali 5, bo jego nikt nie docenił choć wrzucił dwa razy więcej zdjęć w swoim mniemaniu profesjonalnych?
Nie rozumiem tego.
Dlaczego nie rozumiem? Bo nie napisał nawet za co ta ocena? O ile za co dostaje się 5 można wywnioskować, to 1-ka jest raczej nie zrozumiała i to nie w aspekcie samej oceny tylko powodu dania tej oceny.
Zresztą jaki sens jest oceniać foto faceta przez faceta? jeśli głównym motywem przewodnim jest pokazanie na tym zdjęciu siebie przez autora a nie widoczku. Jeśli to zwykłe foto, a nie portfolio.
Nie przeczę, dałem te 1 kolesiowi dla jaj, z przekory, może i złośliwości. Jednak pomimo to byłem konstruktywny. Oceniłem nie osoby lecz kompozycje zdjęciowe <osoby pominąłem> i napisałem swą opinię w PW. Nie na stronie bo treść tej opinii była troszkę ostra.
Zresztą stwierdzenie Doktora mówi wszystko, zacytuję:
[quote:28678f89db="dr_Faustus"]SALUTEN PRZEPIEKNYM PANIOM I JEDNEMU BRZYDALOWI KTOREGO FACJATA PONAD JEDYNKE NIE URASTA :wink:[/quote:28678f89db]
wychodzi na to, że moja twarz nie spodobała sie temu koledze. Dlaczego? wolę nie wnikać a gdyby się spodobała? :) też wolę nie wnikać
Pozdrawiam i przepraszam jeśli jacyś użytkownicy byli zniesmaczeni tą kłótnią.
Sem.
:arrow: Dr. imieniny? wowo!...wszystkiego najlepszego Brachu!!!
[/color:28678f89db]
Wysłany: 2008-02-24 18:24
Faustus ma dziś imieniny?! No nie może być, toż to istna rozpusta - jedno święto po drugim :>
Wszystkiego najlepszego, drogi M. :!: :!: :!:
Śpieszę również donieść wszystkim Dekadentom, że mają pozdrowienia od Chinki. Z pewnych względów O. do końca przyszłego tygodnia nie pojawi się w Cafe, ale pozwolę sobie, Faustusie, w jej imieniu też życzyć Tobie wszystkiego naj. :)
Pozdrawiam wszystkich!
Wysłany: 2008-02-24 18:50
[quote:a3f83aacc9="dr_Faustus"][color=green:a3f83aacc9]
Jak tam M. zlot Chrystusowego Kombajna udal sie?[/color:a3f83aacc9][/quote:a3f83aacc9]
Powiem, że wpadłam tam bardziej z ciekawości niż z miłości do Combichrista. Wytrzymałam 3 godziny - stwierdziłam, że kilka kawałków na imprezie, jak najbardziej OK, ale całej nocy z muzyką Kombajnkrajsta nie zdzierżę 8O
No ale OK, byłam, zobaczyłam i stwierdziłam, że to jednak nie do końca dla mnie.
Wysłany: 2008-02-24 19:57
[quote:04d0cacb75="dr_Faustus"][quote:04d0cacb75="Narea"]
:arrow: Dottorre, nie chciałam zamykać tematu dopóki Ty się nie włączysz, ale Semuś napisał, żeby zamykać :wink: [/quote:04d0cacb75]
[color=green:04d0cacb75]Doktor <ze zdziwieniem>
- Phii nawet nie pluton postów :wink: [/color:04d0cacb75][/quote:04d0cacb75]
[color=cyan:04d0cacb75]
Padło pytanie z grzeczności czy zamykać, więc odpowiedziałem Zresztą co miałem w temacie powiedzieć to powiedziałem :D Resztę ująłem w DC. Sam bym zgłosił ten temat. Trza było się wypowiedzieć jak był otwarty, a nie o Behemoth-ach się rozpisywać:D Peszek. Nie zdążyłeś Bratku.
a ja Kombi lubię...szczególnie This shit will fuck you up ! Który dedykuję...<cicho sza!> [/color:04d0cacb75] :twisted:
Wysłany: 2008-02-24 21:43
Semjan > to do Twojego postu o zdjeciach ... kazdy ma prawo odbierac sztuke na wlasny sposob. Oczywiscie nie popieram kiedy ktos ocenia fotki kogos np nisko bo go nie lubi a obiektywnie rzecz biorac zdjecie jest dobre .
wiekszosc zdjec w profilach to moim zdaniem bardziej chec pokazania samego siebie niz cos wiecej. w sumie nawet niema za bardzo co oceniac, chyba ze sama jakosc wykonania. Aczkolwiek czasem sie trafi cos milego dla oka :)
Same oceny moze powinny chyba zniknac ? Lub jezeli ktos kto chce oceniac powinien wrzucic jakis komentarz co mu sie podoba a co by poprawil , no ale od tego sa specjalne fora. Chyba bardziej powinno sie to na DP traktowac jak zabawe i jako najzwyklejsze foto albumy :)
ok teraz do wszytkich :) witam was moi mili
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, ponieważ najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później wygra doświadczeniem
Wysłany: 2008-02-24 21:49
[quote:c5f41066b5="cold_sea"]Semjan > to do Twojego postu o zdjeciach ... kazdy ma prawo odbierac sztuke na wlasny sposob. [/quote:c5f41066b5][color=cyan:c5f41066b5]
Sztukę :)chyba nie zazwiesz sztuką tych obrazeczków (fotek) z aparacików cyfrowym smętnej jakości. No proszę cię...[/color:c5f41066b5]
[quote:c5f41066b5="cold_sea"]
Same oceny moze powinny chyba zniknac ? Lub jezeli ktos kto chce oceniac powinien wrzucic jakis komentarz co mu sie podoba a co by poprawil , no ale od tego sa specjalne fora. Chyba bardziej powinno sie to na DP traktowac jak zabawe i jako najzwyklejsze foto albumy :)
[/quote:c5f41066b5]
[color=cyan:c5f41066b5]
1. Powinny zniknąć
2. Jak Ktoś się chce chwalić sztuką przez wielki S lub stworzyć portfolio własnej osoby to niech otworzy sobie konto na [b:c5f41066b5]photoblogu[/b:c5f41066b5] i da linkę w profilu DP.
3. Ocenianie osób jako osób jest BEZSENSU. To czy mi się podoba chuda czy gruba kobieta, blondynka czy brunetka, cyce na wierzchu czy nie...to moja własna opinia i rzecz gustu, a o gustach sie nie rozmawia. Oceniając człowieka na zdjęciu mówisz mu jest fajny lub wręcz przeciwnie. Jako, że rozumiem takie oceny od dziewczyn to od faceta nie kminię :roll:
Jednak podkreślam jeszcze raz...dawanie ocen postaciom jest krzywdzące jeśli to nie artystyczne portfolio. Oceniać można sztukę, a nie fotkę.[b:c5f41066b5]Czy ktoś to kurwa rozumie?[/b:c5f41066b5] What the fuck is wrong whit you people :) jak mawia moja znajoma.[/color:c5f41066b5]
[color=cyan:c5f41066b5]Doktor podpadłeś :D muahahah
Naczelnej Kombajnistce DC :!:
A ja Kombi lubię i kropka. <nucąc pod nosem lalal it's a blut royal...lala Semjan idzie aciu>
Dobranoc Państwu :)[/color:c5f41066b5]
Wysłany: 2008-02-24 22:20
ja nie nazwe fotografii jako takiej sztuka , ale ktos nawet taki male cosie z telefonu moze tak traktowac , i jezeli to jest dla niego sztuka no to niemozna mu tego zabronic :)
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, ponieważ najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a później wygra doświadczeniem
Wysłany: 2008-02-24 22:36
[quote:8237a2dd32="cold_sea"]ja nie nazwe fotografii jako takiej sztuka , ale ktos nawet taki male cosie z telefonu moze tak traktowac , i jezeli to jest dla niego sztuka no to niemozna mu tego zabronic :)[/quote:8237a2dd32]
[color=cyan:8237a2dd32]
Równie dobrze można za przeproszeniem nasrać na papier i upatrywać w tym świętych obrazów.
Kwestia tego, kiedy zdjęcie staje się sztuką, a nie kiedy ktoś zaczyna myśleć, że to sztuka.
Selena dobrze zauważyła. Osobiste Galerie na DP powinny pokazywać nasze mordki innym mordkom, a zrobione fotki stanowić zapis radosnych chwil np. z imprez, a nie stać się wysublimowaną Wielką Sztuką dla innych i celem do oceniania.
Czy oglądając zdjęcia w rodzinnym albumie KTOŚ się zastanawia nad sztuką?
Może z każdym zdjęciem zachodzi w głowę czy : sztuka to czy kicz? Nie to nie sztuka...to zdjęcia w rodzinnym albumie...mama, tata, siostra, dziadek, kot....który zdechł ostatniej zimy.
Zdjęcia te nie podlegają podziałom na sztukę i nie sztukę...to tylko fotosy, tym bardziej ocenom bo to zdjęcia "rodzinne" ukazujące nas na wczasach, rodzinnym pikniku itp. itd. Co innego gdy stworzę portfolio, otworzę blog ze zdjęciami, wystawię je w galerii miejskiej....wtedy podlegają krytyce, ocenie...Staja sie sztuką.
A zresztą co mnie to :) W końcu tu pełno jest specjalistów OD.... Wystarczy, że przejdzie taki czy inny koło filharmonii i od razu staje się specjalistą od arii operowych.
Niech sobie klika każdy ile wlezie, a ja się pośmieję dalej.
[/color:8237a2dd32]
Wysłany: 2008-02-24 22:42
uwierz mi ze takie czasy ze wszystko sztuka byc moze . nawet ten osrany kawalek papieru jezli ktos tak to bedzie odbieral. Jedna z cech postmodernizmu jest wlasnie kicz .
co do samej galerii na DP to sie z Toba zgodze
Wysłany: 2008-02-25 06:34
[color=cyan:7ee1953d2e]Kawka raz! :lol: ino myk myk No dobra, sam sobie zrobię 8)
Witam w kolejnym dniu przedzierania się przez busz :] Gdzie moja maczeta :roll: [/color:7ee1953d2e]
Wysłany: 2008-02-25 08:24
[color=cyan:fbc9be82c6]Na te jedynki to ja leje jak z rynny w naprawdę burzowo-deszczowym dniu Nareo. Maczetę lepiej oddaj... 8) [/color:fbc9be82c6]
Wysłany: 2008-02-25 09:31
[quote:bf1a638ef5="dr_Faustus"][color=green:bf1a638ef5]SALUTEN BRACHU
Widze, ze wczoraj jeszcze dyskusja sie ciagnela jak sie polozylem :wink: Wiec i ja swoje trzy grosze wrzuce. Otoz Semek racje ma na calej linii, a co do ponizszych slow: [/color:bf1a638ef5]
[quote:bf1a638ef5="cold_sea"]uwierz mi ze takie czasy ze wszystko sztuka byc moze . nawet ten osrany kawalek papieru jezli ktos tak to bedzie odbieral. Jedna z cech postmodernizmu jest wlasnie kicz . [/quote:bf1a638ef5]
[color=green:bf1a638ef5]moim zdaniem takie podejscie "konformistyczne" jest zalosne (i nie chodzi tutaj tylko o "sztuke"). To ze "gownem" sie zachwycaja inni - wcale nie znaczy, ze takie podejscie trzeba tolerowac. I dlatego raz jeszcze Semek przyznaje Ci racje. Co z tego ze czasy? Co z tego ze jakies glupie mody? Jak sie chce karmic "nijakoscia" to prosze bardzo. Ale ja kims takim, takim podejsciem gardze i bede gardzil.
[/color:bf1a638ef5][/quote:bf1a638ef5]
Nie chodzi o "konformizm" a raczej o epoke w ktorej zyjemy i zauwaz ze nie podszedleml do tematu wartosciujaco . Jezeli ktos uwaza ze to jest sztuka dla niego to tak wlasnie jest i mozesz stanac na glowie i nic nie poradzisz. To ze cos dla Ciebie jest niczym dla innego moze byc objawieniem. To co dla Ciebie jest horrorem dla innego bedzie bog wie czym i taka osoba ma do tego prawo. Teraz calkiem subiektywnie : przyklad kartki jest oczywiscie mocno przerysowany ale chyba wiadomo o czym rzecz , mozna wziasc "sztuke" np pani Janin czy tez konrada kuzyszyna dla mnie osobiscie jest to straszny gniot ale inni stoja i sie rozplywaja ...
tak z innej beczki to milego dnia :)
Wysłany: 2008-02-25 11:56
[quote:6c22cd7071="dr_Faustus"][color=green:6c22cd7071]Tak wogole ktos zna jakis dobry sposob na znieczulenie bolu? Apapy i apapopodobne nie dzialaja... [/color:6c22cd7071][/quote:6c22cd7071]
Hm, może Ketonal? No i ulgę przynoszą plastry rozgrzewające.
Wysłany: 2008-02-25 12:06
[quote:19abb555c6="Solitary"][quote:19abb555c6="dr_Faustus"][color=green:19abb555c6]Tak wogole ktos zna jakis dobry sposob na znieczulenie bolu? Apapy i apapopodobne nie dzialaja... [/color:19abb555c6][/quote:19abb555c6]
Hm, może Ketonal? No i ulgę przynoszą plastry rozgrzewające.[/quote:19abb555c6]
[color=cyan:19abb555c6]Nie ketonal TYLKO BASIA! Basiuuuuu buuu hahah :lol: [/color:19abb555c6]
Wysłany: 2008-02-25 14:21
[color=green:a05c3bd66f]Bry Dekadentki i Dekadenci :*:*:*:*:*:*:* (kogoś pominęłam?)
Dziś, jako że gadająca mi się wyłączyła, siądę sobie przy stoliczku i Was posłucham...
Może to przez ten nawrót fascynacji pewnym jednoosobowym zespołem, na którego nową płytę napaliłam się strasznie konkretnie :roll:
<kawa z syropem irish>[/color:a05c3bd66f]
"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]
Wysłany: 2008-02-25 15:00
[quote:c3b8d12f23="Wainamoinen"]
:arrow: Nomay - niech zgadnę. Ten zespół to Krzysztof Krawczyk? :P[/quote:c3b8d12f23]
[color=green:c3b8d12f23]Ejjj :!: Nie tak głośno ! O tym, że jestem skrytofanką Krawczyka nie wszyscy muszą zaraz wiedzieć no @#$#^%&!!!
A tak poważnie to Wain....kulą w płot...cały magazynek w drewno...[/color:c3b8d12f23]
"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]