Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Ulubieni wykonawcy nie śpiewający po angielsku ani po polsku. Strona: 4

Wysłany: 2007-08-01 18:50

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:ad8bed249d="Psycho"]a żeby nie było offtopu to po rosyjsku oczywiście Volkolak (folk) i Arkona (pagan-folk metal) a po fińsku Korpiklaani (folk metal). nie wiem czy ktoś wspominał już o nich, ale warto posłuchać [/quote:ad8bed249d]

Właśnie mam pytanie związane z Korpiklaani, o jakiemu oni śpiewają (nie licząc utworów angielskich), to raczej nie jest fiński, bo moja kumpela zna dobrze ten język i nie rozumie nic. Może starofiński, bo nazwa zespołu też pochodzi ze starofińskiego.

Chosen by death don't disagree.

Wysłany: 2007-08-02 13:09 Zmieniony: 2007-08-04 16:16

Die Verbannten Kinder Eva's: prawie nic nie wiem o tym zespole, mam niechcący jedną płytę ([b:119357d6e3]edit[/b:119357d6e3]: o, właśnie przeczytałam sobie o nim w Encyklopedii, hehe)
Hehe, Rammstein
Sorten Muld
Hagalaz Runedance
In Extremo
Haggard

Wysłany: 2007-08-02 13:17

Korpiklaani po fińsku ponoć... wcześniej pod nazwą Shaman teksty były pisane w Sámi

Rozmyślanie o śmierci - jest rozmyślaniem o wolności. -Jim Morrison

Wysłany: 2007-08-04 11:22

XIII Stoleti- bardzo fajny klimat
l'ame immortelle

Wysłany: 2007-08-04 13:45 Zmieniony: 2007-08-04 16:14

A mnie jakoś to XIII Stoleti nie leży. Klimacik może i ma, muzyka niezła, ale jakoś nie mogę przywyknąć i ścierpieć języka. Jakoś ugrofiński czy inny bałkański :wink: mi nie przeszkadza, ale tutaj chyba podobne-niepodobne do polskiego brzmienie słów mnie zabija.

Wysłany: 2007-08-04 14:39

Diary of Dreams - teksty po niemiecku i po angielsku
Jeden z moich ulubionych zespolow.

Wysłany: 2007-08-04 14:42

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:a80a484b68="Alpha-Sco"]Jakoś ugrofiński czy inny bałkański mi nie przeszkadza, ale tutaj chyba podobne-niepodobne do polskiego brzmienie słów mnie zabija.[/quote:a80a484b68]

Przecież oni śpiewają po czesku, co Ty zmyślasz. Dużo słów idzie zrozumieć, a klimat jest niepowtarzalny zwłaszcza na płytach "Nosferatu" i "Werewolf".

Jedynie mi się nie podoba, gdy vokalista próbuje śpiewać po angielsku, okropnie kaleczy ten język.

Wysłany: 2007-08-04 16:13

Ależ ja wiem, że śpiewają po czesku. O tym właśnie mówię: dla mnie to brzmi jak parodia. Psuje mi klimat. Wolę chyba języki, w których już nic kompletnie nie rozumiem - tego dotyczyło zdanie o języku "ugrofińskim czy innym bałkańskim"

Wysłany: 2007-08-04 18:26

[quote:8b146b59d3="Psycho"]każdy język ma swoje plusy i minusy... ale da się go użyć w muzyce i zawsze komuś się spodoba.[/quote:8b146b59d3]
Zgadzam się, szczególnie, że język niemiecki jest twardy i ciężki i niezbyt nadaje się np. do popowych utworków, natomiast fragmenty recytowane czy śpiewane chociażby w wykonaniu Theatre of Tragedy czy Oompf! są piękne...
[quote:8b146b59d3="Psycho"]O ile niemiecki słabo brzmi w piosenkach (choć nie wszystkich) to pisanie wiersza po niemiecku to jest banał...[/quote:8b146b59d3]
Z drugim fragmentem wypowiedzi się nie zgodzę. To znaczy po części, bo napisanie wiersza jest banalne w każdym języku, ponieważ jest to właściwie tylko zlepek kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu, czasem przypadkowych wyrazów, więc to nie sztuka... Ale sztuką jest napisać Wiersz, czyli coś, co aspirować by mogło do miana poezji i miałoby jakiś głębszy sens, niż marnowanie wkładu w piórze czy długopisie... A to już całkiem inna bajka. Stworzenie Wiersza we własnym języku jest trudne, a uczynienie tego samego w języku obcym, to już mistrzostwo, bo do tego potrzebna jest bardzo dobra znajomość wszystkich aspektów języka: semantyki, syntaktyki i pragmatyki, a meandrów tych trzech dróg często nie znają nawet często rdzenni mieszkańcy danego kraju, nie wspominając o obcokrajowcach czy osobach uczących się tylko danego języka. Wiersze często bazują na dwuznacznościach, nawiązują do kultury, historii i życia dnia codziennego występującego w konkretnym kraju, często regionie czy tylko środowisku, więc nawet zrozumienie takiego Wiersza bywa trudne, choćby dla osób blisko związanych z autorem, nie wspominając o napisaniu czegoś takiego. To wcale nie jest "banał".
-Koniec offtopa-
Fajnie brzmi niemieckie reggae, tu polecam Sam Ragga Band. Jeśli chodzi o cięższy klimat, to również Nina Hagen może dać swoim głosem świadectwo genialnie zastosowanego w muzyce języka niemieckiego.

Der Tag vergeht für mich, wie ein Gebet an dich. Denke irgendwann an dich, wo du jetzt bist. Was kommt am Ende? Fließt dieser Fluß ins Nichts? Sende ein Zeichen, von dort wo du jetzt bist.

Wysłany: 2007-08-04 18:44

[offtop] hmm... kwestia poglądu na sztukę.
Z punktu widzenia, który opisałaś, to oczywiście masz rację. [/offtop]
a żeby nie było offtopu... hmm... co ja jeszcze mogę? może Omnia- genialny folk :)

Rozmyślanie o śmierci - jest rozmyślaniem o wolności. -Jim Morrison

Wysłany: 2007-08-04 20:07

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:58de23cee7="Alpha-Sco"]Ależ ja wiem, że śpiewają po czesku. O tym właśnie mówię: dla mnie to brzmi jak parodia. Psuje mi klimat. Wolę chyba języki, w których już nic kompletnie nie rozumiem - tego dotyczyło zdanie o języku "ugrofińskim czy innym bałkańskim" [/quote:58de23cee7]

Sorry, źle zrozumiałem, za wczesna godzina była. Ja bardziej się koncentruję na jego bardzo ciekawej barwie głosu, a to że wychwycę jakieś słowo, to dla mnie przyjemność, zwłaszcza, że to są czesto słowa takie jak Pentagram, Czarodziej, Nosferatu, Lycanthropia...czuję, że on śpiewa dla mnie.

Jak wcześniej wspomniano, każdy język ma swoją specyfikę, swój akcent i brzmienie. Mi np bardzo podobają się utwory Heroes de Silencio, zwłaszcza "Entre dos Tierras" śpiewane po hiszpańsku (bardzo dobry gothic rock), a wydawałoby się, że te wszystkie "słodkie" romańskie języki nadają się tylko na plażę.

Goth po czesku Wysłany: 2007-08-04 20:18

Mammawombwomb (Bicz)
Mammawombwomb
Torun/Houston/Buenos Aires

Mimo, ze ktos tam sie moze na mnie zloscic, to ja doksonale rozumiem. Niegy nie zapomne, gdy majac lat 8 (jak widac dziecko juz zauwazy ze cos w tym jest) bylem w Pradze i wlasnie bardzo glosno wystawiany byl "Zaczarowany flet", ktory po czesku zwal sie..... : "Zahlestana fifulka". Serdeczne uklony dla braci Czechow, ale jezyk to mnie powala. Za to np. Serbski brzmi bardzo fajnie. Z innej strony, to my tez mozemy sie sami siebie zapytac, jak nasz jezyk brzmi dla innych?

Jestem pasazerem na statku Ziemia.

Re: Goth po czesku Wysłany: 2007-08-04 20:32

AbrimaaL (Primogen)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:4f62789853="Mammawombwomb"]Z innej strony, to my tez mozemy sie sami siebie zapytac, jak nasz jezyk brzmi dla innych?[/quote:4f62789853]

Może to będzie offtop, ale nauczenie się polskiego w stopniu podstawowym dla nie-słowianina zajmuje kilka lat, a ja sam jako osoba kierująca się estetyką, choć na codzień mówię po polsku, nie zniosę śpiewania (a raczej brzęczotrzeszczenia) w tym języku.

Wysłany: 2008-02-20 18:24

Wampgirl (Bicz)
Wampgirl
Kraina Dreszczowców :Kraków

Tilo Wolf

"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi

Wysłany: 2008-02-22 20:39

Beta666 (Bicz)
Beta666
raczej Łódź

ma byc nie po angielsku i nie po polsku...To moja pierwsza mysl to byl Rammstein i Finntroll

Nie po to umiem mówić,żeby siedzieć cicho :P

Wysłany: 2008-02-22 22:02

L'Ame Immortelle
BlutEngel
Oomph
Rammstein

Rozczarowanie to bardzo paskudne uczucie, czasami lepsze jest puste mieszkanie.

Wysłany: 2008-02-23 09:53

Beta666 (Bicz)
Beta666
raczej Łódź

o wlasnie zapomnialam o oomph!Jak moglam?Ulubione ich kawalki to chyba"augen auf" i "drop the lie" :) ale w sumie to wszystkie sa swietne! :)

Nie po to umiem mówić,żeby siedzieć cicho :P

Wysłany: 2008-02-23 09:57

hmmm... u mnie to będzie Otyg, Eluveitie, Gernotshagen, Tyr itd. :D

Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...

Wysłany: 2009-03-03 09:58

Moon Far Away (zwłaszcza płyta "Belovodie" jest piękna) i Flёur.

Wysłany: 2009-03-03 12:26

Siddharta - za cholere nie wiem o czym śpiewają, ale mi się podoba XD

Aliquando praeterea rideo, jocoro, ludo, homo sum.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło