Kocham wampiry ... Wysłany: 2006-06-07 21:42
ale cóż czytałam wielce ciekawą książkeę o duchach ... wszystkie odmiany ,występowanie , historie z nimi związane i dużo dużo więcej ... a tak to ostanio tato mi pożyczył "Czarownice jako oblubienice Szatana" a ja go nie prosiłam ... ja lubie tez opowiadania np o duchach ,czarownicach i chyba jak prawie wszyscy kocham gdy RPG ... fajne sa też ksiącki typu Najbardziej dziwne zjawiska ... pól ludzie pół zwierzeta heh ...
Miałam kumpla który ma okolo 23 lata i słucha podobnej muzyki jak ja ,mieszka niedaleko miasta ... opowiadał mi historie o psie z jego "miasteczka"o psie który wył w ziemie zawsze w nocy i wtedy zawsze ktoś umierał ...pies był czarny miał dziwne ślepia ... zdechł może i lepiej chociac chciałabym, go zobaczyć
kurcze musze sobie jakies nowe ksiązki o zjawiskach paranormalnych lub o czarownicach albo o wampirkach załatwić ...
POZDRAWIAM WSZYSTKICH !! wesołym \m/ A V E \m/
Jestem jaka jestem ... jestem wierna muzyce... zostałam wychowana na niej i oddałabym za nią życie...mój brat siostra kuznki i kuzyni wychowali mnie od urodzenia na niej i naprawde moge dla niej wszystko zrobić ...
Wampiry Wysłany: 2006-06-07 23:09
Na temat wampirów jest wiele teorii i legend, Zapewne wiele osób miało styczność z grą Wampir maskarada, albo z mrocznymi wiekami, Czytałam tyle podręczników do gier, że gdy czytam coś innego wydaje mi się że to bzdety, ale to tylko kwestia nastawienia.
Let go, it's all wright, cause there is beauty in breakdown
Wysłany: 2006-06-07 23:13
no i ja mam podobnie.
W sumie to podręczniki do RPG to dla mniegłówne źródło wiedzy na te tematy...
Pytanie: co to jest - "665,95" Odpowiedź: szatan z Biedronki:-P
Wysłany: 2006-06-08 09:27
Ja ksiażek o wampirach nie czytam ale jest mangowa opowieść pt [b:e2e07a79c2]Hellsing[/b:e2e07a79c2] o wampirze, który co dziwne polował na inne wampiry na razkaz ludzkiej istoty...w tym przyapdku pięknej kobiety :twisted: Osobiscie nie interesuje się wampirami i tego typu sprawami jednak to akurat lubie. Taki odskok w bok.
"God made me a cannibal to fix problems like you."
Wysłany: 2006-06-12 09:46
Ja wszystkim zainteresowanym o wampirach polecam taką ciekawą ksiązke jak Historyk Elizabeth Kostowej nie opowiada ona bezpośrednio o wampirach ale o pierwowzorze najsłyniejszego wampira draculi, czasem czyta się to podobnie do kodu leonarda w sumie bardzo interesująca ksiązka szczególnie pod względem faktów które zostały tam ujęte( smaczki o wbijaniu ludzi na pal przez vlada palownika-czyli dracule itd.) :twisted:
Bądź miły dla swojego wroga nic bardziej go nie wkurwi
Wysłany: 2006-06-19 17:50
Również godna polecenia jest pozycja Erberto Petoii "Wampiry i Wilkołaki" wydawnictwa Universitas. Zwłaszcza, że porównując do monografii Marii Janion jest dużo tańsza, choć wydanie nie tak piękne.
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Wysłany: 2006-06-20 10:05
„Erberto Petoii "Wampiry i Wilkołaki"” słyszałem kilka razy o tym ale nigdy nie miałem okazji się ż tym zapoznać…widzę jednak że warto]=) Co do Hellsinga o którym wspomniał Kostuch to ja czytałem wszystkie tomy i mimo że mangi nie lubie to mi się bardzo podobało…a najbardziej ostatni tom( 7 chyba) =)
Mnie zawsze bardzo intrygowały wszystkie legendy które mówią o powstaniu rasy wampirów…mi najbardziej przypadła do gustu wersja Anne Rice w której to wampiry powstały przez łapczywego łapczywego głupiego dusha Amela który wstąpił w królową Egiptu Akashe =)
Wysłany: 2006-06-22 18:43
Fakt, Elberto Petoia nie opisuje tak dokładnie wizerunku wampira w współczesnej kulturze jak M.Janion, jednak nie takie chyba było założenie jego książki. Autor chciał sięgnąć do najstarszych znanych podań dotyczących likantropii i opisać ich metamorfozę jaka następowała wraz z upływem stuleci, sięgnąc niejako do genezy tematu i uważam, że udało mu się to bardzo dobrze.
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Wysłany: 2006-07-01 12:22
Erberto Petoii "Wampiry i Wilkołaki" i "Wampir biografia symboliczna" dumnie stoją na mojej półeczce i muszę przyznać że te książki są razem świetnym kompedium wiedzy na temat wampiryzmu. W książce Mari Janion bardzo podoba mi się jej część w której są zaprezentowane fragmenty książek o wampirach. (ha z moim tatą wypłakiwaliśmy sobię oczy nad Carmillą ja że wkońcu mam to udo, tata bo mu się spodobała :P)
Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^
Wysłany: 2006-07-03 21:28
A jakie tam są jeszcze historie?
Szalona, wariatka, marzycielka, romantyczka, ciepła, chodź i pyskata. Jestem wielkim kontrastem ^^
Wysłany: 2006-07-07 20:16
Tamte dwie co napisałeś znam dobrze, ale nażyczonej nie znam, ale z chęcią przeczytam. :)
Wysłany: 2006-07-14 19:39
Hmm to chyba tak jak z Biesiadą widm Aleksandra Dumasa (ojca) czytałam fragment, ale całości poprostu nie mogę znaleźć.
Wysłany: 2006-09-19 22:00
o polskiej demonologii pisał Bahdan Baranowski "W kregu upiorów i wilkołaków". Książka z początku lat osiemdziesiatych. Całkiem ciekawa ma nawet ilustracje z rzeźbami i drzeworytami.
między fiordami a fieldami
Wysłany: 2006-10-02 19:02
2 kilometry od mojej siedziby znajduje sięcmentarz który idealnie by się nadawał na taką wampiryczną sesje :] Co wy na to??:]
Wysłany: 2007-07-20 21:29
Draven ja moge jechać ! xD ale nie wczesniej niz w sierpniu
Schuld und Sühne
Wysłany: 2007-09-13 17:22
Kurcze az zaluje ze mam mase lektur na glowie :/ z cala pewnoscia bym sie dorwala do tej ksiazki
Schuld und Sühne
Wysłany: 2007-11-12 14:52
Uwielbiam wampiry i literaturę o nich :)
...i wan't to stay in love with my sorrow...
Wysłany: 2007-12-10 18:32
[quote:41486c37e4="Narea"]King i jego "Miasteczko Salem" ale to już dla zatwardziałych świrów na punkcie wampirów Janion i oczywiście Jakub Wędrowycz :D[/quote:41486c37e4]ale wstyd, że jeszcze tego nie przeczytałam... :oops:
W najbliższej przyszłości na pewno. :)
czasem lepiej odejść od zmysłów, by nie zwariować
Wysłany: 2007-12-10 19:07
Jakuba Wędrowycza czytałam świetny gość...bimbrownik i recydywista, ale na wampirach zna się jak nikt...polecam
Kocham głupote bo nigdy mnie nie opuszcza, i śmierć bo tylko ona na mnie czeka.
Wysłany: 2007-12-10 19:21
Wędrowycz jest spooooko :D Jestem gdzieś w połowie trzeciego tomu i okrutnie ciężko się od tego oderwać. :)
Również polecam :)
"You gotta put your faith in a loud guitar..."