Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Folkmetal. Strona: 3

Wysłany: 2009-09-02 20:10

A mi folkmetal zawsze i nieodłącznie na pierwszym miejscu będzie się kojarzył z Korpiklaani

Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.

Wysłany: 2009-09-02 20:15

Dobrze Ci się kojarzy [b:83a759d817]scarlet1590[/b:83a759d817]. Jakby nie patrzec Korpiklaani śpiewa o biesiadach, piciu i różnych uciechach życia, wykorzystując różne folkowe instrumenty

Trzy są rycerza przymioty święte: czystość w miłości i prawdzie; cześć rycerska moc uczynku rodząca; sprawność oręża, ku obronie słabych i przestrodze niesprawiedliwych

Wysłany: 2009-09-16 08:18

Eluveitie, Korpiklaani, Fintroll

Wysłany: 2009-09-16 15:28

Eluveitie - coś przepięknego. Niedawno ich odkryłam i pochłaniam ich muzykę całą sobą, tym bardziej, że wykorzystują elementy folku celtyckiego w swojej twórczości, który to jest chyba u mnie na pierwszym miejscu jeśli chodzi o muzykę stricte folkową :lol:

Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.

Wysłany: 2009-09-16 20:33

I jeszcze Heidevolk :lol:

Wysłany: 2009-09-16 20:35

[quote:d6dc161f03="scarlet1590"]I jeszcze Heidevolk :lol:[/quote:d6dc161f03]
O tak! Heidevolk wymiata.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2009-09-17 03:56

SAMAEL66 (Bicz)
SAMAEL66
Bielsko-Biała Inowrocław (Finlan...

u mnie Heidevolk jest na pierwszy miejscu jeśli chodzi o folk :) TYR to raczej viking ale te dwa gatunki to takie bratnie nurty muzyczne więc nie ma się co rozdrabniać są świetni :)

życie nie składa się z wdechów i wydechów życie to chwile które zapieraja dech w piersi

Wysłany: 2009-10-30 06:58

Folkmetal, uwielbiam :D Polecam Waylander - Born to the fight i Korpiklaani - Wooden Pints

"Nie do nas należy decydować o czasie. Jedyne co możemy, to decydować co zrobimy w czasie który został nam dany." Wolność ponad wszystko.

Wysłany: 2009-10-30 09:06

Zdecydowanie Eluveitie :twisted: Szczególnie ich "Spirit" i "Slania", a i mam szczerą nadzieję, że najnowszy album będzie utrzymany właśnie w takiej folkmetalowej konwencji. Zespół uzyskał niezwykłe bogactwo dźwięków dzięki połączeniu tradycyjnych instrumentów ludowych z łupaniem na perce i gitarach. A takie połączenia są dla mnie baaardzo strawne. Poczekamy, osłuchamy.
Poza tym stare Ensiferum, te z albumów "Ensiferum" i "Iron". Znakomicie wpada w ucho :)

Wysłany: 2009-11-23 07:34

Dla mnie zdecydowanie Ensiferum :] Wszystkie płytki są świetne, :D oprócz tego to Eluveitie, Suidakra, Korpiklaani, Radogost, Equilibrium (chociaż to chyba bardziej do viking metalu ^^)

"Let's Ride", "FTJ" (Fuel The Jet)

Wysłany: 2009-11-23 20:05

lacrima (Bicz)
lacrima
Oborniki/Poznań

Dla mnie na pierwszym miejscu pod tym względem jest Korpiklaani, szczególnie po tym, jak zobaczyłam ich kapitalny koncert na Przystanku Woodstock :D Kolejny to Tyr...choć w tej muzyce ja nadal jestem poszukiwaczką i szukam kolejnych ciekawych grup grających ten rodzaj metalu.
I nie tylko zresztą.. :)

"Beata est vita conveniens naturae suae"... (Najszczęśliwsze, najlepsze jest życie w zgodzie z własną naturą)

Wysłany: 2009-11-23 21:13

Klasyka: Korpiklaani, Eluveitie, ostatnio Finntroll. Czasem Wojnar, polski ambient o motywach słowiańskich. Polecam!

"Przeżyć życie najpełniej, choćby najstraszniej, nie oszczędzając się, zużyć wszystko, do końca, zużyć siebie i zużyć innych, jeśli oni tym istotniej siebie, przeżyć będą mogli" Witkacy, "Nienasycenie"

Wysłany: 2009-11-24 12:41

Do kilku dni przesłuchuję sobie In Extremo. Poza tym na nowo zakochałam się w Eluveitie i Korpiklaani :D

Wysłany: 2010-01-09 18:11

Z zespołów pagan/viking/folk metalowych tak uogólniając polecam Moonsorrow,Falkenbach, Korpiklaani, Finntroll,Thy Worshiper, Storm, Isengard, Saltus, Behemoth (stare albumy), North. Większość wymienionych przez was zespołów też jest godna polecenia.

Odi profanum vulgus et arceo. [CENTER][IMG]http://www.wizards.com/magic/images/whatcolor_isblack.jpg[/IMG][URL=http://www.wizards.com/magic/playmagic/whatcolorareyou.asp][B]Take the Magic: The Gathering 'What Color Are You?' Quiz.[/B][/URL][/CENTER]

Wysłany: 2010-01-10 23:49

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:72dad00447="scarlet1590"]Do kilku dni przesłuchuję sobie In Extremo. Poza tym na nowo zakochałam się w Eluveitie i Korpiklaani :D[/quote:72dad00447]

no właśnie Eluveitie - płyta "Slania" - ostatnio masakrycznie mi się wkręciła. najgorsze ze biora udzial w europejskiej trasie Pagan Fest czy jakos tak, zawitaja do Czech, Slowacji, Niemiec ale k**wa do Polandii to nie tedy droga :/

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2010-01-11 01:32

Rubezahl (Matuzalem)
Rubezahl
Piechowice / Wrocław

Rewolucyjną teorią to nie będzie: jadą tam gdzie 1) sprzedają się płyty 2) gdzie ktoś się zajmie promocją i organizacją.

pzdr

Nie ma rzeczy niemozliwych

Wysłany: 2010-01-11 01:33

Rubezahl (Matuzalem)
Rubezahl
Piechowice / Wrocław

W nawiązaniu do głównego wątku, któś zna Temnozor???
Bardzo dobry, rosyjski pagan folk metal.

Wysłany: 2010-01-11 20:34

Rubezahl (Matuzalem)
Rubezahl
Piechowice / Wrocław

Dzieje się za mało w tej materii niestety.
A zmiana tego w mej mocy nie leży.

Ja się z domu ruszam i nie narzekam ;]

Wysłany: 2010-01-11 21:58

[quote:a606863819="Rubezahl"]W nawiązaniu do głównego wątku, któś zna Temnozor???
Bardzo dobry, rosyjski pagan folk metal.[/quote:a606863819]

Ja znam. Kapela jest po prostu dobra niczym nie zaskakuje lubię od czasu do czasu posłuchać ich wydawnictw głownie "Folk storm of the Azure Night" całkiem dobra płytka.

Odi profanum vulgus et arceo. [CENTER][IMG]http://www.wizards.com/magic/images/whatcolor_isblack.jpg[/IMG][URL=http://www.wizards.com/magic/playmagic/whatcolorareyou.asp][B]Take the Magic: The Gathering 'What Color Are You?' Quiz.[/B][/URL][/CENTER]

Wysłany: 2010-01-23 22:28

Cruachan - uwielbiam Niedawno stara miłość do tych klimatów u mnie odżyła, Eluveitie, Korpiklaani, Waylander, Finntroll..cudo:)

"This is your life, and it's ending one minute at a time."

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło