Wysłany: 2006-06-03 06:18
Sprostowanie... pełny skład kronik wampirzych wygląda tak:
Diabeł Memnoch (tom 5)
Królowa potępionych (tom 3)
Merrick (tom 7)
Opowieść o złodzieju ciał (tom 4)
Wampir Armand (tom 6)
Wampir Lestat (tom 2)
Wywiad z wampirem (tom 1)
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Wysłany: 2006-06-03 19:26
Do tej pory czytałem tylko Wywiad, Królową i Merrick...widze że mam jeszcze naprawde sporo do nadrobienia =] Kto mi pożyczy kase na zakup książek?:]
Wysłany: 2006-06-04 22:50
Nie chce Cię załamywać Dravenie, ale są jeszcze Nowe Kroniki
Wampirów...
A z tych co wymieniłem "opowieść o złodzieju ciał" jest bardzo trudno osiągalna, na allego ceny przekraczają 200PLN, na szczęście na początek jesieni planowane jest nowe wydanie, więc proponuje wstrzymać się z zakupem...
A "Diabeł Memnoch" w życiu na oczy nie widziałem, nawet nie wiem czy było polskie wydanie...pozostaje więc wersja oryginalna, lub poszperanie w necie za e-książką, co jak dla mnie nie ma w ogóle uroku.
A "Wampir Lestat" jest w ksiegarni "Tania książka" na Półwiejskiej po 10 PLN, więc niezbyt duży wydatek... proponuje szybko się tam wybrać bo pewnie za długo się nie utrzyma.
"Uważaj, żeby nie pomylić nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu."
Wysłany: 2006-06-04 23:40
Mam w swoich prywatnych zbiorach Opowiesc o zlodzieju i jest to najbardziej nietypowa z Kronik , jakie mialam okazje czytac (a znam wszystkie )
Jednak nie do konca jest to historia o Wampirach, bowiem Lestat staje sie czlowiekiem (!?) i zakochuje sie w smiertelniczce.....
Znowu moc spacerowac w swietle slonecznym, znowu oddychac i czuc jak czlowiek.....
"Bela Lugosi nie zyje, ja zreszta tez.."
...
Wysłany: 2006-06-05 00:03
I jeszcze male uzupelenie - Wsrod Kronik Wampirzych wymienia sie tez Blood and Gold, Blackwood Farm i Blood Canticle, ale niestety nie maja jeszcze polskiego wydania.
Dosc ciekawe sa natomiast Nowe Kroniki Wampirow a wsrod nich - Wampir Vittorio i Pandora - juz obecne na polskim rynku.
"Bela Lugosi nie zyje, ja zreszta tez.."
...
Wysłany: 2006-06-13 00:26
szczerze, to nigdy mnie fantasy nie interesowało, ale czytając to forum, to muszę przyznać, że zainteresowaliście mnie tymi całymi Kronikami :D
aż wynajdę i poczytam :D
i chyba z góry mogę wam podziękować, za to mimowolne namówienie mnie do tego rodzaju książek, bo po waszych postach jest to dosyć ciekawe, jak widzę :D
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2006-06-13 15:04
Frija tylko uważaj bo dobre fantasy uzależnia, a Kroniki Wampirze A.Rice to już z całą pewnością wciągają tak, że bardzo wiele wieczorów z rzędu ma się z głowy... ale przecież chyba o to właśnie chodzi w dobrych książkach:)
Wysłany: 2006-06-13 15:33
to się bardzo cieszę z tego powodu :D jeszcze bardziej mnie przekonałeś :D
...I forgot to remember to forget... /johnny cash
Wysłany: 2006-07-06 12:21
Sapkowski -mrrraaauuu... w szczególności darzę sympatią hanzę Szczurów ^^...<serduszka>.... miauuu.. a z fantasy to ukochałam: J.R.R.Tolkiena, Preachetta (cykl "Świat Dysku"), Cykl o Narnii ( Lewis'a), oraz wszystkie ksiązki Anne Rice....
We live as we dream, alone...
Wysłany: 2006-08-29 11:14
to ja odgrzebie stary temat i polece jeszcze bialoleckiej Naznaczeni blekitem, pierwszy tom z serii drugiego kregu. swietne, nie spotkane przeze mnie wczesniej, spojrzenie na magie. Okreslana jest jako kobieca autorka.. ale nie tak jak anne rice. bardziej w kierunku patricii McKillip.. czy jak jej tam bylo.
W sumie trylogia McKillip tez warta polecenia
Wysłany: 2006-08-31 07:27
[quote:cee40c0190="rhenawen"]Sapkowski -mrrraaauuu... w szczególności darzę sympatią hanzę Szczurów ^^...<serduszka>.... miauuu.. a z fantasy to ukochałam: J.R.R.Tolkiena, Preachetta (cykl "Świat Dysku"), Cykl o Narnii ( Lewis'a), oraz wszystkie ksiązki Anne Rice....[/quote:cee40c0190]
Ja także sympatyzuję ze Szczurami mieli niezły styl życia. Co do Preachetta muszę nadrobić bo jeszcze nie czytałem. Pozdrawiam :twisted:
Uśmiechnij się :D:D:D
Wysłany: 2006-09-02 12:47
Teraz bez dobrej książki czuje się tak samo jak bez jednego płuca czy ręki. Bez dobrej książki po prostu czuje się nie pełny;] Dzieła Anne Rice są dla mnie czymś pod każdym względem wyjątkowym. Jeżeli chodzi o fantasty to ostatnio skończyłem czytać 2 tom Achai. Zanim zabrałem się za ten tytuł miałem bardzo mieszane uczucia ponieważ polska fantastyka nigdy mnie nie fascynowała. Do Wiedźmina zniechęciłem się po połowie jednego tomu…teraz już wiem w jakim byłem błędzie lekceważąc polską fantastykę. Wracając do Kronik Wampirzych to dziś wpadło w me ręce „Blood Canticle”. Lecz poczekam trochę aż skompletuje wszystko co się da z tej serii i dopiero się zabiore za lekturę.
Wysłany: 2006-09-02 12:50
eh, Draven, ileż mozna czytac o wampirach? Na nich fantasy sie nie konczy, a nawet nie zaczyna... Jak mogles sie znudzic Wiedzminem??? (no chyba ze filmem :P)
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Wysłany: 2006-09-02 12:59
Co do filmu to ja się nie wypowiadam, ponieważ wyszedłem z kina po połowie seansu. Co do samych książek to moje pierwsze wrażenie było całkowicie rozbieżne z tym co teraz myślę na ten temat. Przeczytałem teraz od nowa to czym się wtedy znudziłem i wrażenie jest zupełnie inne.
A jeżeli chodzi o wampiry to po prostu lubię o tym czytać. Cały ten świat jest zawsze dla mnie bardzo przyjemną, a jednocześnie dość realną odskocznią od rzeczywistości.
Wysłany: 2006-09-02 13:37
anne rice lubie, ale aktualnie zaczytuje sie w polskiej fantastyce. Polecam tomik opowiadań różnych autorow. Małodobry. O katach... tam mozna pomarudzic, kogo sie lubi a kogo nie z polskich autorow. Biblioteka kolo amorphousa dobrze w to zaopatrzona:P...
A dla tych co lubia wampiry polecam Kuzynki Pilipiuka;P... tam polskie wampiry masz;>
Wysłany: 2006-09-14 10:34
[quote:f3d62aa15a="Lathea"]
A dla tych co lubia wampiry polecam Kuzynki Pilipiuka;P... tam polskie wampiry masz;>[/quote:f3d62aa15a]
ja polecam cala serie...
Księżniczka,Kuzynki i Dziedziczki w kolejnosci od pierwszej :D
Czarna róża z kolcami...
Wysłany: 2006-09-14 10:45
[color=violet:79ac5ad58c]ja osobiście ostatnio (prawie dosłownie) pożarłam 3 część trylogii "Złotoskóry" Robin Hobb i żałuje że to już koniec :P[/color:79ac5ad58c]
jestem na www.myspace.com/xxmad_crowxx i na fotce pod nikiem missyxxlouve więc poszukajcie jak chcecie coś wiedzieć o mnie
Wysłany: 2006-09-14 10:52
[quote:d36f625833="Sephira"][quote:d36f625833="Lathea"]
A dla tych co lubia wampiry polecam Kuzynki Pilipiuka;P... tam polskie wampiry masz;>[/quote:d36f625833]
ja polecam cala serie...
Księżniczka,Kuzynki i Dziedziczki w kolejnosci od pierwszej :D[/quote:d36f625833]
z tego co pamietam to kuzynki to wlasnie pierwsza:>...
Wysłany: 2006-09-14 11:13
masz racje data wydania sie zgadza kuzynki byly wydane wczesniej :D
Czarna róża z kolcami...
Wysłany: 2006-09-14 11:16
ja chcialam delikatnie, zeby ludzie sie nie przestraszyli ze tyle do czytania jest;P. Jakby sie kuzynki spodobaly to dalej sami siegneli by po ksiezniczke:D